Dödlighet till följd av cancer är 10 procent lägre hos personer med Downs syndrom än hos resten av befolkningen. Forskare och läkare har länge spekulerat om att det kan ha att göra med den extra kromosom, kromosom 21, som personer med detta syndrom har.
Speciellt en gen, som styr nybildandet av blodkärl, har man misstänkt ligga bakom skyddet. Den här genen är intressant dels eftersom utan nya blodkärl så stryps blodtillförseln till tumörerna som då inte kan växa längre. Dessutom har personer med Downs sällan sjukdomar som är kopplade till nybildandet av blodkärl, som tillexempel makula degeneration.
Nu kan en grupp amerikanska forskare bekräfta den idén. I en studie som publiceras i tidskriften Nature visar de att en extra kopia av en genen Dscr1, en av 231 gener på kromosom 21, är tillräckligt för att hindra nybildandet av blodkärl och tumörtillväxt i möss. De visade också att tillverkandet av nya blodkärl hos människor förhindrades med en extra kopia av Dsc1, och de fann förhöjda nivåer av det protein som genen tillverkar i vävnaden hos människor med Downs syndrom.
– Jag tror att det finns fyra eller fem gener på kromosom 21 som är nödvändiga för att förhindra nybildandet av blodkärl. I stora databaser av patienter med tumörer så finns det endast ett fåtal som har Downs syndrom. Det visar att det skydd de får från kromosom 21 är nästan helt komplett, säger en av forskarna bakom studien.
Forskarna hoppas nu att deras forskning ska leda till att man kan ta fram nya behandlingar mot cancer.
Annika Berge