Mikumi nationalpark är ett naturreservat där mänsklig aktivitet hotar den biologiska mångfalden. Foto: Wikimedia commons

En tredjedel av världens naturreservat hotade

Uppdaterad
Publicerad

Jordens naturreservat blir allt fler, men trots det är stora delar fortfarande hotade. Detta enligt en ny studie som visar att människans närvaro kan förstöra den biologiska mångfalden.

Vad det betyder att skydda en utvald plats i naturen verkar skilja sig ganska mycket länder emellan. Det visar forskare från Australien som genomfört en studie om hur människans närvaro fått enorma konsekvenser för världens skyddade naturområden.

– Hur mycket människor påverkar naturreservat varierar väldigt mycket beroende på ett lands politik, levnadsstandard och lagstiftning. Men också människors attityder och värderingar av dessa områden, säger Lena Gustafsson som är professor i naturvårdsbiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Människans fotsteg

Forskarna från University of Queensland sammanställde data från en världskarta över hur människor påverkar miljön, det så kallade ”mänskliga fotavtrycket” (Human footprint). Kartan visar bland annat hur människan har förändrat naturområden, med vägbygge, jordbruk och urbanisering.

Resultaten var enligt forskarna chockerande. En tredjedel av världens skyddade natur är hotade av människor och tillsammans utgör de ett område som är tretton gånger större än hela Sverige.

Otydliga regler påverkar mångfalden

De australiska forskarna hävdar att det finns stora skillnader i hur länder behandlar vad som är ett skyddat område. Enligt dem finns det ett stort problem med regeringar som på pappret har skyddade områden, men där förödande mänsklig aktivitet ändå pågår.

Aktivitet som de menar är anledningen till motsättningen av att biologisk mångfald minskar katastrofalt i världen, samtidigt som fler och fler områden blir skyddade.

Naturvårdsbiologen Lena Gustafsson tycker att det här är en intressant studie men att det inte säkert går att säga hur människans fotavtryck faktiskt påverkar den biologiska mångfalden i naturreservaten.

– Stora skyddade områden i Indonesien är exempelvis kraftigt påverkade, men små områden i Holland är det inte. Man vet alltså att naturreservaten är utsatta för mänsklig aktivitet men man kan inte säga exakt vad det får för följder, säger Lena Gustafsson.

Ett naturreservat där insatser för att skydda den biologiska mångfalden har varit framgångsrika är Madidi nationalpark i Bolivia. Foto: Rob Wallace / WCS

De goda nyheterna

Trots dåliga nyheter för världens naturreservat är allt inte hopplöst. Forskarna från Queensland kunde också visa att områden med väldigt strikta mål gällande biologisk mångfald, hade betydligt lägre påtryckningar från människor.

Några förebilder är Kambodja, Bolivia och Ecuador där stora investeringar har gjorts för att stävja mänsklig nedbrytning av naturen. Något som enligt forskarna är bevis för att skyddade områden fungerar, så länge de sköts på rätt sätt.

Studien publiceras i tidsskriften Science.

Världens naturreservat

Utbredningen av skyddade naturområden har sedan 1992 fördubblats i världen.

Idag finns det 202 000 olika områden som av olika nationer är skyddade enligt biodiversitetskonventionen, ett FN-fördrag som finns för att skydda världens biologiska mångfald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.