En kärlekskrank sengångare simmar mot sitt förälskelseobjekt. Foto: Ur Planet earth 2/BBC

”Världens bästa naturserie” berättar ur djurens perspektiv

Uppdaterad
Publicerad

Dansande grizzlybjörnar, kärlekskranka sengångare och snöleoparder i sin naturliga miljö. I BBC:s naturserie Planet Earth 2 gör ny teknik att man kan komma betydligt närmare djuren.

Den påkostade serien, som är en uppföljare till den tio år gamla världssuccén, är späckad med hisnande bilder. Inspelningen har tagit tio år och filmarna har varit i 42 länder och samlat material. 

”Med inne bland djuren”

När Planet earth 2 visades i Storbritannien blev det det mest sedda naturprogrammet på 15 år. Brittiska journalister kallade det för ”utan tvekan den bästa naturserien någonsin” och den toppar filmsajten IMDB:s lista på världens bästa tv-serier.

– I den första delen fick vi se jorden ovanifrån. I den här är man nere inne bland djuren. Man vill ta med oss tittare till djuren. Med hjälp av ny teknik och ordentlig planering tycker jag att de har lyckats med det, säger Henrik Ekman som även denna gång är seriens svenska berättarröst.

Filmade snöleoparder med kamerafällor

Vi får följa en pilsk sengångare i jakt på en kärlekspartner, grizzlybjörnar som utför en humoristisk dans för att bli av med ett envist ryggkli – hela tiden med en kamera som är nära, nära djuren.

För att fånga snöleoparderna på Himalayas sluttningar, ett av världens mest skygga djur, har teamet riggat upp 30 rörelseaktiverade kamerafällor på berget.

– Förra serien satt filmarna på en annan bergssluttning och filmade med jättelånga teleobjektiv, den här gången får vi vara med bland djuren, berättar Henrik Ekman.

Attenborough vädjar till svenskarna

I den brittiska versionen av serien lotsas tittarna av sir David Attenborough som fyller 91 år i vår. Han betonar att det finns ett allvar bakom de vackra bilderna. I en intervju med SVT framför han en vädjan till de svenska naturälskarna och Planet earth-fansen:

– Jag skulle vilja be dem att hjälpa till att bevara världen. Mina program kanske har hjälpt er att upptäcka vilka underverk det finns och vi måste inse att vissa av dem riskerar att utrotas. Vi har redan utrotat några och vi måste sluta med det.

Planet Earth 2 sänds i SVT2 och SVT Play klockan 19.00 söndagen den 5 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.