Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre olika faktorer påverkar om vårt grundvatten stiger eller sina. Spela videon för att se vilka. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Världens färskvatten sinar – men det finns ljusglimtar

Publicerad

Världens grundvatten sjunker varje år med en accelererande hastighet. Det visar en stor genomgång av hundratusentals brunnar över hela världen. Men på vissa håll i världen har man lyckats vända utvecklingen. I Bangkok stiger vattnet i brunnarna.

Grundvatten är en helt livsnödvändig resurs. Vi dricker det, bevattnar åkrar och använder det i industrier. 97 procent av allt tillgängligt dricksvatten på jorden kommer från grundvatten som lagras naturligt i underjordiska reservoarer, så kallade akviferer.

I en studie som nu presenteras i Nature har en grupp internationella forskare genomfört en stor kartläggning av grundvattennivåer under perioden 1980 till 2022. De kan konstatera att vattennivåerna sjunker i de 170 000 brunnar som de har undersökt över hela världen. Det pumpas upp mer och klimatet har på vissa platser blivit torrare och varmare.

I drygt var tredje av brunnarna sjunker vattennivåerna med tio centimeter per år. En tiondel av alla brunnar minskar med en halv meter varje år.

Ingen hållbar lösning

– Om vi sänker grundvattnet med en halvmeter per år så tar vi en stor del av våra resurser från kommande generationer. Det är ingen hållbar lösning, säger Charlotte Sparrenbom som är geolog vid Lunds universitet och speciellt inriktad på grundvatten.

Idag lever drygt åtta miljarder människor på jorden. Befolkningen har fördubblats på 40 år och behovet av färskvatten har ökat i samma takt. Samtidigt gör klimatförändringarna att torra områden blir allt torrare. Det tvingar människor att ta ut än mer vatten ur färskvattenreservoarerna i underjorden.

– Problemet med grundvatten är att det är en resurs som inte syns, och därför finns det inte i folks medvetande.

Ljusglimtar

Men det finns platser på jorden där kurvorna vänder från sjunkande nivåer till ökande. I Bangkok har brunnarna börjat fyllas på igen efter en stadig tillbakagång i slutet av förra seklet. Artikelförfattarna pekar på att Thailand tar ut pumpavgifter och har licens på brunnar. Det får människor att hushålla med vattnet. Men fortfarande är det betydligt fler brunnar där grundvattnet sjunker än där det stiger.

Spela videon ovan för att se de platser där grundvattnet rinner till i brunnarna igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.