Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskarens förvåning: ”Schimpanserna kunde vara kvar i 30 minuter och dricka alkohol.” Foto: SVT

Forskare: Vårt alkoholsug kan komma från aporna

Uppdaterad
Publicerad

Förmågan att bryta ner alkohol är en egenskap vi delar med våra släktingar schimpansen och gorillan. Frukt innehåller nämligen en liten mängd etanol och ger ifrån sig en speciell doft när de är mogna.

– Apor förknippar lukten av etanol med näring, säger biologen Robert Dudley i Vetenskapens värld: Så funkar smaken.

Frukt och bär innehåller en liten mängd alkohol. Tillsätter man jäst ökar mängden alkohol. Enligt den så kallade Drunken monkey-hypotesen beror vårt alkoholbegär på våra primatförfäders kost.

Lukten signalerar för djur att det finns kalorier att hämta.

– Apor förknippar lukten av etanol och intaget av etanol med näring, säger Robert Dudley som ligger bakom Drunken monkey-hypotesen.

Primaternas exponering för alkohol i frukt har lämnat spår i vår arvsmassa.

– Vi har tittat på matsmältningsenzymer hos människor och apor – och hittat en mutation som vi delar med schimpanser och gorillor. Vi har ett enzym med förmågan att bryta ner etanol, säger evolutionsbiologin Matthew Carrigan i programmet.

Nya levnadsförhållanden

Förmågan att bryta ner alkohol verka ha sammanfallit med omställningen när våra förfäder började leva på marken. Primaterna tvingades då i högre utsträckning äta övermogen frukt med högre halter av etanol.

Men apor blir sällan berusade. De kan helt enkelt inte få i sig tillräckligt stor mängd frukt. Men det finns undantag. I Guinea-Bissau har forskare studerat vilda schimpanser som dricker jäst sav från raffiapalmen. Saven samlas upp i behållare som lokalbefolkningen satt upp.

– De kan lapa i sig alkohol i en halvtimme. Efteråt visar de ofta tecken på berusning, säger evolutionspsykologen Kimberley Hockings.

Se hela Vetenskapens värld: Så funkar smak i SVT Play eller i SVT 2 måndag 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.