Foto: Dan Durda/Science

Stora upptäckten: Första månen utanför vårt solsystem

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska astronomer har upptäckt vad de tror är den första exomånen, alltså en måne utanför vårt solsystem. Om de har rätt har de även hittat den största månen någonsin.

Även om jorden bara har en måne finns det gott om dem i vårt solsystem. Bara Jupiter har hela 79 månar. Men utanför solsystemet är det betydligt ovanligare, i alla fall så vitt vi kan se.

En massiv måne

Astronomer har upptäckt vad de tror är en så kallad exomåne åtta tusen ljusår bort. Månen verkar dessutom vara lika stor som Neptunus och är i så fall den största måne som någonsin observerats.

— Den största månen i vårt solsystem är en procent av jordens massa. Den här månen är tio gånger så stor som jorden, säger Anders Johansen forskare i astronomi på Lunds Universitet.

Forskarna menar att det är svårt att förklara hur en så stor måne kan ha bildats och cirkulera runt en planet lika stor som Jupiter. Månen har nämligen en massa tusen gånger större än Jupiters största måne.

— Men de flesta månar är väldigt små och svåra att hitta, så det är kanske inte så konstigt att den första exomånen vi hittar är så här stor, säger Anders Johansen.

Svagare ljus ledde till upptäckten

Att månen är så stor är alltså en av anledningarna till att den har upptäckts. Astronomerna David Kipping och Alex Teachey från Columbia University studerade nämligen planeter runt en stjärna. Genom att stjärnans ljus minskar när planeterna passerar framför den såg de att en av planeterna betedde sig annorlunda.

— Vi såg små avvikelser och vaggningar i ljusets kurva som fångade vår uppmärksamhet, berättar David Kipping till The Guardian.

Forskarna fick då använda Hubbleteleskopet, som var fyra gånger så kraftfullt som deras teleskop. De såg då ännu en minskning i stjärnans ljusstyrka tre och en halv timme efter att planeten redan passerat.

— Likt en hund som följer sin ägare via koppel, säger David Kipping i ett pressmeddelande.

I hopp om att kunna bevisa månens existens har forskarna bett om tid med Hubbleteleskopet i Maj 2019.

Studien har publicerats i Science Advances.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.