Nicholas Stern, ledande ekonom med fokus på klimatförändringarna och fd chefsekonom på Världsbanken Foto: Arne Ohlin

Världsledande ekonom varnar för kolbubbla

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av världens fossila reserver obrukbara.

En av nyheterna i den färska rapporten från FN:s klimatpanel var att sätta en gräns för hur mycket koldioxid världen kan släppa ut för att hålla sig under två graders uppvärmning och därmed undvika allvarliga klimatförändringar.

Enligt FN:s klimatpanel är den här sk kolbudgeten 1000 miljarder ton (1000 GtC) för en god chans (66 procent) att hålla sig under två grader. Om hänsyn tas till andra växthusgaser än koldioxid så reduceras siffran enligt FN:s klimatpanel till 800 miljarder ton.

Krympande kolbudget

Eftersom världen fram till 2011 släppt ut 531 miljarder ton så återstår mindre än 269 miljarder ton. Med dagens stigande utsläppstakt över 10 miljarder ton per år uppskattas den återstående budgeten vara förbrukad inom 15-25 år.

Kolbudgeten debatterades flitigt när klimatrapporten antogs – och har fortsatt att skapa debatt.

Siffrorna sätter press på de tröga förhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal, som enligt planerna skall vara färdigt 2015. Men kolbudgeten understryker också något forskare och experter påpekat under en tid: Endast en bråkdel av världens fossila reserver av kol, olja och naturgas kan förbrukas om tvågradersmålet ska hållas.

– Om vi eldar upp mer än en tredjedel av dagens bevisade fossila reserver – och det finns förmodligen betydligt mer – så kommer vi troligtvis spräcka tvågradersmålet, säger den ledande brittiske forskaren och före detta chefsekonomen på Världsbanken Nicholas Stern.

Endast en tredjedel kan förbrukas

Enligt en rapport Stern släppte i våras tillsammans med initiativet Carbon Tracker motsvarar dagens reserver listade av världens statliga och privata fossilbolag ungefär 780 miljarder ton koldioxid (780 GtC) – tre gånger mer än den återstående kolbudgeten enligt FN:s klimatpanel.

Siffran är inte enbart en pedagogisk övning. Den har enligt Stern tydliga konsekvenser för värderingen av dagens fossila reserver.

– Du kan inte samtidigt tro att världen har en rimlig chans att klara tvågradersmålet och att dagens värdering av världens fossila reserver är rimlig. Det går inte – eftersom vi inte kan utnyttja mer än en tredjedel av reserverna, konstaterar Stern.

Tusentals miljarder dollar

Enbart de 200 största privata fossilbolagen, som står för en fjärdedel av de reserverna, värderas idag till 4000 miljarder dollar, mycket utifrån sina fossiltillgångar.

– Finansmarknaderna och investerarna agerar idag som om väldigt litet kommer att göras åt klimatförändringarna. Det finns inget annat sätt att förklara dagens värdering av de fossila reserverna. Det här är reserver som antas förbrukas under kommande 20, 30, 40 år om dagens värdering ska gälla. Så det underliggande antagandet måste ofrånkomligen vara att det kommer att göras ytterst litet åt klimatproblemet, säger Stern.

Skulle dagens reserver förbrukas så leder det till en global uppvärmning som enligt FN:s klimatpanel sannolikt överstiger tre grader.

Marknaden satsar på 3-5 grader

Samtidigt satsar fossilbranschen mångmiljardbelopp på att öka utvinningen och säkra ännu mer reserver. Enligt Stern och Carbon Tracker handlade det under det senaste året om 674 miljarder dollar för de 200 största privata bolagen. Under kommande år antas fossilbranchen med andra ord satsa tusentals miljarder dollar på något som endast kan realiseras om världen klättrar ännu längre över tre graders uppvärmning.

– Jag är förvisso inte särskilt optimistisk att världen kommer att göra tillräckligt för att klara tvågradersmålet. Men marknaden agerar under ett betydligt mer extremt antagande – att nästan ingenting alls kommer att göras. Det framstår för mig, också ur en krass investerares synvinkel, som ett mycket riskabelt antagande.

De satsar helt enkelt på att världen är på väg mot 3-5 graders uppvärmning?

– Exakt. De satsar på att världen under kommande decennier kommer att göra så litet åt klimatproblemet att världen går mot 3-5 graders uppvärmning. Och det framstår för mig, åtminstone hoppas jag verkligen det, som en ytterst dålig chansning. Vi har idag värderingar av de fossila reserverna som vilar på mycket tveksamma antaganden.

Se mer om världens klimatutmaning att hålla sig under två grader i Vetenskapens värld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.