Studien bygger på olika modeller av hur arterna kommer att påverkas under olika klimatscenarier, varav 4,5 graders höjning är den värsta. Det ligger i linje med prognoserna fram till 2100 om utsläppen av växthusgaser fortsätter att stiga som hittills utan att något görs för att stoppa dem.
Enligt forskarna, som är verksamma vid University of East Anglia i Storbritannien, James Cook University i Australien och Världsnaturfonden (WWF), riskerar Amazonas att förlora 69 procent av sina växter och en stor del av groddjuren. På Madagaskar befinner sig 60 procent av alla arter i farozonen.
I Medelhavsområdet är 30 procent av arterna i fara, medan 90 procent av groddjuren i sydvästra Australien riskerar att gå förlorade. Savannerna i det så kallade miombobältet i södra Afrika kan också bli utarmade.
– Arter som kan sprida sig och förflytta sig till nya platser drabbas i mindre utsträckning. Men de flesta växter, groddjur och reptiler klarar inte det, säger Olle Forshed, ansvarig för tropikskogar på WWF Sverige.
”Katstrofalt”
Enligt Sveriges Lanbruksuniversitet är 4,5 graders temperaturhöjning en katastrof.
– Redan 2 graders uppvärmning leder med stor sannolikhet till avsevärda ekologiska förändringar och 4,5 grader riskerar att bli katastrofalt. Människan skulle förlora mycket av basen för sin existens, utöver de svårigheter som själva klimatförändringarna skulle innebära, säger Ulf Gärdenfors professor i naturvårdsbiologi vid Artdatabanken på SLU.
Artdatabanken är en avdelning vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala med uppgift att samla in och bearbeta data om den biologiska mångfalden.
Fakta: Klimatförändringar
- Jordens klimat har förändrats dramatiskt vid ett flertal tillfällen under jordens historia.
- Enbart de senaste 650 000 åren, under den så kallade istiden, har det svängt upprepade gånger mellan glacialer, nedisningar, och interglacialer, värmeperioder.
- Dessa svängningar tros bero på små variationer av jordens omloppsbana vilket har minskat, respektive ökat mängden solenergi som jorden tar emot.
- De senaste decenniernas uppvärmning beror däremot med stor sannolikhet på människans utsläpp av växthusgaser.
Källa: Nasa