Vattenloppor är små, bara några millimeter. Men dom kan göra stor nytta, bland annat inom gruvindustrin. För om vattnet från en gruva är farligt – då är vattenloppan snabb att slå larm.
– Vi tycker det här är ett väldigt bra sätt att få en indikation på om vattnet eller partiklarna från en utsläpp innehåller giftiga ämnen, säger Torbjörn Johnson, vd för Pelagia Miljökonsult i Umeå.
Livligt kräftdjur
Det är vattenloppans hälsotillstånd som kan skvallra om miljöfarliga föroreningar i vattnet. Loppan – egentligen ett litet kräftdjur som heter Daphnia på latin – är en livlig krabat när den är frisk. Men om den fått i sig giftiga ämnen minskar dess aktivitet, och i värsta fall dör den.
– Då får vi göra ibland ganska omfattande tester för att komma fram till exakt vilket ämne vattenloppan reagerat på, säger Torbjörn Johnson.
Testar förorenat slam
Testmetoderna är redan i bruk, och finslipas kontinuerligt i samarbete med FOI och universiteten i Umeå, Örebro och Luleå. Just nu är masterstudenten Mariella Siña Vicente, som läser kemi i Umeå, i färd med att se hur vattenlopporna mår av slam från ett förorenat område.
– Det är ett 24-timmarstest där vi kontrollerar giftigheten i slammet. Vi använder unga vattenloppor och ser i vilken koncentration av slamlösningen som deras rörlighet påverkas, berättar Mariella Siña Vicente.
Vattenlopporna är tänkta att tjänstgöra bland annat vid IGE Nordics planerade gruva i Rönnbäcken söder om Tärnaby.
Göran Zackari