Vattenloppor larmar om miljöutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Den nya tidens gruvarbetare så skulle man kunna kalla vattenloppan, ett obetydligt kräftdjur som ger värdefull information om miljöfarliga utsläpp från bland annat gruvor.

Vattenloppor är små, bara några millimeter. Men dom kan göra stor nytta, bland annat inom gruvindustrin. För om vattnet från en gruva är farligt – då är vattenloppan snabb att slå larm.

– Vi tycker det här är ett väldigt bra sätt att få en indikation på om vattnet eller partiklarna från en utsläpp innehåller giftiga ämnen, säger Torbjörn Johnson, vd för Pelagia Miljökonsult i Umeå.

Livligt kräftdjur

Det är vattenloppans hälsotillstånd som kan skvallra om miljöfarliga föroreningar i vattnet. Loppan – egentligen ett litet kräftdjur som heter Daphnia på latin – är en livlig krabat när den är frisk. Men om den fått i sig giftiga ämnen minskar dess aktivitet, och i värsta fall dör den.

– Då får vi göra ibland ganska omfattande tester för att komma fram till exakt vilket ämne vattenloppan reagerat på, säger Torbjörn Johnson.

Testar förorenat slam

Testmetoderna är redan i bruk, och finslipas kontinuerligt i samarbete med FOI och universiteten i Umeå, Örebro och Luleå. Just nu är masterstudenten Mariella Siña Vicente, som läser kemi i Umeå, i färd med att se hur vattenlopporna mår av slam från ett förorenat område.

– Det är ett 24-timmarstest där vi kontrollerar giftigheten i slammet. Vi använder unga vattenloppor och ser i vilken koncentration av slamlösningen som deras rörlighet påverkas, berättar Mariella Siña Vicente.

Vattenlopporna är tänkta att tjänstgöra bland annat vid IGE Nordics planerade gruva i Rönnbäcken söder om Tärnaby.

Göran Zackari

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.