Vetenskaplig studie av 5:2

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds en studie av den stora trenddieten 5:2.

Det är Karolinska institutet i Solna som nu vetenskapligt tar sig an dieten som fick sitt stora genombrott under 2013. Det rapporterar SR Vetenskapsradion.

– Det är den första studien i Sverige i alla fall och det är den första studien som har både patienter med diabetes och friska personer, säger kost- och diabetesforskaren Kerstin Brismar till SR.

Brismar kommer att leda studien där 90 personer under sex månaders tid ska äta enligt 5:2-dieten, alltså vanlig mat i fem dagar och begränsat kaloriintag i två dagar. Testpersonerna får under och efter försöksperioderna besvara enkäter om sina vanor och sitt mående, samt ta blodprover där riskerna för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, cancer och demens kommer att mätas.

Kerstin Brismar tror att många av deltagarna kommer att få bättre insulinvärden och sänka sina blodvärden samt minska vikten något.

5:2-dieten innebär att man äter mycket lite två dagar i veckan och äter som vanligt fem dagar i veckan. Dagarna, då man äter lite, behöver inte ligga efter varandra. Man behöver bara komma ihåg att fasta två dagar i veckan.

Att äta ”som vanligt” betyder ett kaloriintag på cirka 2.400 kcal/dag för män och för kvinnor cirka 2.000 kcal/dag.

De två dagarna med lågt näringsintag ska en man stoppa i sig cirka 600 kcal/dag och en kvinna cirka 500 kcal/dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

5:2-dieten

Mer i ämnet