Foto: Jessica Gow/TT

Vi ser ut som vi heter

Uppdaterad
Publicerad

Kan människor gissa en persons namn efter utseendet? Det kanske inte är helt omöjligt, visar en ny studie.

När personer fick gissa andra personers namn verkade det som att de gissade rätt, något oftare än slumpen. Studien är gjord vid Hebreiska universitetet i Jerusalem, och publiceras i Journal of Personality and Psychology.

Så gick studien till

Studien bestod av flera olika experiment, där sammanlagt över 400 personer deltog. De fick se fotografier på ansikten, och sedan utifrån fem svarsalternativ gissa vad de hette.

Personer lyckades något oftare än vad som var slumpartat, med fem till 15 procents större chans att gissa rätt. Man kan tänka sig att olika faktorer påverkade resultatet, men forskarna säger att de i alla fall korrigerat för etnicitet, ålder och socioekonomisk status.

Vilken är forskarnas förklaring?

Forskarna menar att människor kanske undermedvetet anpassar sitt utseende efter sitt namn, och att det finns kulturella normer om hur en person med ett visst namn ser ut. Tidigare studier har faktiskt visat att personer som heter Bob, oftare förväntas ha ett rundare ansikte än folk som heter Tim. 

Vissa delar av utseendet är såklart svårare än andra att förändra under livet, men håret och frisyren kanske spelar roll. 

– Vi påverkas av sociala strukturer från stunden vi föds, inte bara av kön, etnicitet eller socioekonomisk status, utan också på grund av det namn vi tilldelats, menar Ruth Mayo, en av forskarna till studien.

Referens: Yonat Swebner et al. We look like our names: The Manifestation of Name Stereotypes in Facial Appearence. American Psychological Association, 2017. DOI: 10.1037/pspa0000076

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.