Se hur insekterna vibrerar för att hitta en partner. Foto: L.-R. Davranoglou

Insekten som vibrerar för kärleken

Uppdaterad
Publicerad

Att hitta en partner kan vara knepigt om man varken har tillgång till krogen eller Tinder. En ny studie visar att insektstypen stritar löser problemet genom att skaka på magen, vilket skickar vibrationer längs med växter och blad.

Att kommunicera genom att skicka vibrationer längs olika material är vanligt hos flera djurarter, från maskar till elefanter. Men hur riktigt små djurarter som insekter lyckas med det har länge varit en gåta. Deras muskelkraft borde egentligen vara för svag för att åstadkomma en tillräckligt kraftig rörelse.

Nu har en forskargrupp från Oxford University upptäckt hur insektstypen stritar klarar av att samla tillräckligt med energi. Genom ett organ på magen kan de lagra energi som sedan skickas iväg som en kraftig rekyl.

– Det här är en gedigen och välgjord studie, att de här insekterna har ett organ i bakkroppen för att producera ljud har man inte sett förut, säger Mats Jonsell, forskare inom insektsekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Vibration längs med växter

Rekylen får djurets bakkropp att skaka upp och ned. Resultatet blir en vibration som går längs med växter och blad och som kan uppfattas av andra insekter.

– Man kan säga att det är deras version av Snapchat, säger Beth Mortimer, doktor i zoologi vid Oxfords universitet och en av studiens författare i ett pressmeddelande.

Man har hittat fler än 35 000 arter stritar i världen och några av dem räknas som skadeinsekter eftersom de bär med sig växtvirus som förstör jordbruksskördar. Forskarna hoppas därför att man i framtiden ska kunna störa deras kommunikation, så att insekterna inte kan föröka sig.

Kan tyda på högre intelligens

Att kommunicera med artfränder är ofta förknippat med ett visst mått av intelligens. Men om upptäckten kommer ändra vår syn på insekters intelligens är än så länge oklart.

– Insekter brukar ju inte räknas som särskilt intelligenta. Men det här visar helt klart på en förmåga att kommunicera och ha koll på varandra. Troligen kan de avläsa ur vibrationerna att “oj det här var ju en brud av min art!”, säger Mats Jonsell. 

Studien publicerades i PLOS Biology 

Stritar

Stritar är en underordning av insektordningen halvvingar. Det finns cirka 35 000 arter i världen. I Sverige har man hittat 391. De räknas som växtsugare vilket innebär att de främst lever på att suga på olika växter. Vissa arter kan medföra växtvirus som kan skada grödor och andra nyttoväxter. Cikadan är en slags stritar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.