Två svarta hål slogs ihop med en dundrande smäll. 1,3 miljarder år senare träffade vågorna ett mätinstrument på jorden. Foto: SVT

Victoria Dyring förklarar årets fysikpris

Uppdaterad
Publicerad

Vetenskapens värld programledare förklarar årets Nobelpris i fysik på en minut.

Upptäckten av gravitationsvågor får årets Nobelpris i fysik. För 1,3 miljarder år sedan roterade två svarta hål allt snabbare runt varandra i en piruett tills de slogs ihop med en dundrande smäll. 

Det blev en sådan smäll att själva rummet deformerades och vågen drog iväg genom universum med ljusets hastighet. 

Vågen stoppades inte av något och 2015 träffade den ett fint kalibrerat mätinstrument på planeten jorden. 

Nu när vi vet att gravitationsvågor finns därute, många dessutom, kan vi studera universum på ett helt nytt sätt. Alla gravitationsvågor ser olika ut och studerar vi dem kan vi förstå varifrån dom kommer – kolliderande svarta hål eller rentav big bang – och hur länge de har färdats.

Galileo Galilei tittade i sitt splitternya teleskop 1609 och såg helt nya saker i universum, och nu har vi ett helt nytt instrument att studera universum med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.