Vidgad gom kan hjälpa sängvätare

Uppdaterad
Publicerad

En specialutformad tandställning kan hjälpa barn som kissar i sängen att bli torra.

Pågående forskning i Örebro pekar mot att majoriteten förblir torra på natten.

Sveriges Radio Örebro rapporterar om tandställningen som vidgar gommen och överkäken på patienterna. Vidgningen innebär att syresättningen förändras under sömnen.

Studien omfattar barn som tidigare behandlats mot sängvätning. Behandlingen tar två veckor och hittills har cirka 60 procent av de 22 barn som deltar blivit helt torra.

-Vi vet inte vad det har för samband med att sängvätningen upphör men vi tror att det har med andningen att göra. På något sätt påverkar det sömnrytmen vilket i sin tur ökar utsöndringen av ett hormon som minskar urinproduktionen under sömnen, säger Farhan Bazargani, övertandläkare vid centrum för specialisttandvård i Örebro, till TT.

Farhan Bazargani understryker att det fortfarande är för tidigt att dra några säkra slutsatser av forskningen, studien ska pågå i ytterligare två år.

Men delresultaten är lovande.

-Att bli torr betyder mycket för det sociala umgänget, många vill inte åka på läger eller sova över hos kompisar. Så det är viktigt för både barnen och föräldrarna, säger Farhan Bazargani.

Magnus Andersson/TT

Fakta: Torra ett år efter behandling

  • Vanligtvis behandlas sängvätare med medicin eller genom att sova på madrasser som larmar om man kissar.
  • Deltagarna i Örebro-studien har tidigare provat annan behandling utan att lyckas.
  • Behandlingen med tandställning tar två veckor. Tandställningen vidgar gommen och överkäken 6-8 millimeter i snitt.'
  • En effekt är att hormonet AHD (Antidiuretiskt hormon) normaliseras. Hormonet minskar utsöndringen av urin under sömnen.
  • Uppföljningar av deltagarna i studien visar att de som blev torra under behandlingen fortfarande var torra ett år efteråt.

Landstinget Örebro (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.