Viktminskning kan leda till naturlig graviditet

Uppdaterad
Publicerad

Fetma är en vanlig orsak till att det kan vara svårt att få barn. Det har forskarna vetat länge och för några år sedan kunde man också visa att chanserna att bli gravid efter provrörsbefruktning minskade med 10 procent för kvinnor med BMI över 35.

I Sverige har man hanterat resultaten med att införa BMI-gränser för kvinnor som vill ha IVF vid offentligt finansierade kliniker. Holländska forskare har provat en annan mjukare metod och kan nu visa en tydlig förbättring av fertiliteten hos de kvinnor som fått stöd och hjälp att gå ned i vikt.

Elva år av sorg

Det har gått elva år sedan drömmen om ett barn föddes i Luiza. Elva år av övervikt, fertilitetsbehandlingar och mycket sorg. Det har varit en lång och svår resa, säger hon själv.

För det var en nästan tjugo kilo tyngre Luiza som gjorde de första fertilitetsbehandlingarna och alltihop skriver hon personligt och öppet om på sin blogg ”Mellan hopp och förtvivlan”.

I början gick hon bara ner några kilo i vikt och de första behandlingarna misslyckades.

Forskningen visar tydligt att fetma försämrar möjligheterna att bli gravid. Skillnaden är hela 10 procent och dessutom ökar riskerna för både mamman och barnet under graviditeten vid BMI som överstiger 35.

När forskarna visade på detta infördes BMI-gränser i svenska landsting. De varierar lite från län till län, men har du ett BMI någonstans över 30-35 får du ingen IVF-behandling (In vitro fertilisering) inom den offentligt finansierade vården.

68 procent blev gravida

I Holland gjorde man förr som här, alltså lät överviktiga kvinnor försöka banta själva och erbjöd sedan provrörsbefruktning. Vid Albert Schweitzer sjukhuset blev då 68 procent av de överviktiga kvinnorna gravida – nästan alla på konstgjord väg. Bara nio procent avbröt behandlingarna på grund av spontana graviditeter.

Men för fem år sedan började sjuksköterskorna där aktivt hjälpa kvinnorna att gå ner i vikt.

Man erbjöd personliga samtal, motivationsövningar och genomgångar av kost och motionsvanor samt upprepade kontakter med en och samma sköterska som uppmuntrade viktnedgången. Då blev lika många gravida, men över hälften behövde ingen provrörsbefruktning utan fick barn naturligt när de blivit smalare. Det förvånade till och med Lydia van Veen, den sköterskan som leder projektet, själv. Och den ekonomiska vinsten för sjukhuset blev stor eftersom flera av de planerade fertilitetsbehandlingarna kunde ställas in.

Luiza har kämpat sig igenom ett hårt bantningsprogram och väger idag bara 70 kilo och trivs med sin nya vikt. Hon vet visserligen att viktnedgången i sig inte garanterar ett barn, men är ändå hoppfullare än på länge.

Trots att hon också kämpar mot sjukdomen PCOS, som gör ägglossningen svårare och chanserna att bli gravid mindre kan viktnedgång ha en stor betydelse även i hennes fall. Den senaste IVF-behandlingen hon genomgick visade nämligen mer positiva resultat än tidigare. Kroppen svarar bättre på medicinerna och det ser lovande ut.

Malin Attefall

SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.