Det handlar om folsyra, eller snarare om bristen på densamma. Det är slutsatsen av en studie som publiceras i decembernumret av Otolaryngology- Head and Neck Surgery. I studien ingick 126 Nigerianska kvinnor och män över 60 år. Alla hade blivit undersökta av läkare för att utesluta andra orsaker till hörselförsämring.
Det mest betydelsefulla resultatet av forskningen var att låga nivåer av folsyra var förknippade med hörselnedsättning.
Viktigt för hörselsystemet
– Vår forskning visar att åldersrelaterad hörselnedsättning kan vara förenat med dåliga värden av mikronäringsämnen. Folsyrans betydelse för cellernas ämnesomsättning, nervsystemet och kärlens funktion är viktigt för hörselsystemet, säger studieförfattaren Akeem Olawale Lasisi.
Invånare i länder med dåliga medicinska förutsättningar såsom i studien, har ofta ett lägre vitaminintag. Det tyder enligt forskarna på ett behov av fortsatta studier av vitaminers roll för hörselfunktionen, särskilt i utvecklingsländer där undernäring är utbredd.
Annelie Larsson
SVT Vetenskap
Vad är folsyra och hur får jag i mig det?
Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat. Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. De bästa naturliga källorna till folat är mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter och filmjölk innehåller förhållandevis mycket folat.
Källa: Livsmedelsverket