Foto: TT

Vitaminpiller för gravida onödiga

Publicerad

Produkterna marknadsförs ofta som ett sätt att ge det ofödda barnet den bästa starten på livet och gravida kvinnor beskrivs som en enkel målgrupp.

I studien konstateras att folsyra och till viss del D-vitamin visat sig ha fördelar, men det saknas bevis på att tabletter med en massa andra vitaminer ska ha någon positiv effekt.

Tvärtom kan en del av pillren göra mer skada än nytta. Till exempel kan höga doser av A-vitamin skada fostret.

Analysen publiceras i Drug and Therapeutics, som innehåller rekommendationer för brittiska läkare och farmaceuter om behandlingar. Författarna skriver att det inte finns någon anledning att rekommendera gravida kvinnor något annat än folsyra och D-vitamin, som är relativt billigt att köpa.

”För de flesta kvinnor som är eller planerar att bli gravida så är det osannolikt att komplexa multivitamin- och mineralblandningar som marknadsförs för gravida behövs och är en onödig kostnad”, skriver forskarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.