Om man inte fått någon näringsbrist konstaterad av läkare är vitaminer och mineraler i form av kosttillskott onödigt. Foto: TT

Vitamintillskott förbättrar inte din hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Kosttillskott med vitaminer och mineraler förbättrar inte hälsan. De förebygger inte allvarliga sjukdomar och förlänger inte livet.

Hör du till dem som knaprar vitamin- eller mineraltillskott för säkerhetsskull? Då lägger du förmodligen pengar på det i onödan, om du inte har fått en brist konstaterad av läkare.

En ny stor studie, genomförd av kanadensiska läkare och nutritionister, visar att de flesta kosttillskotten inte ger några hälsofördelar. Forskarna har analyserat 179 tidigare studier som publicerats mellan januari 2012 till oktober 2017.

Förvånade över resultatet

Forskarna bakom studien förvånades över hur få positiva effekter de kunde se av de vanligaste vitamin- och mineraltillskotten.

Kosttillskott i form av D-vitamin, C-vitamin, kalcium, selen, betakaroten eller multivitamin gör varken nytta eller skada, enligt studien. De visade sig inte ha någon inverkan alls på risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom eller att dö i förtid.

Det finns ett fåtal grupper i samhället där det finns belägg för att kosten inte alltid räcker till och att kosttillskott då kan vara nödvändigt. Bland annat rekommenderas D-vitamin till spädbarn, folsyra till den som kan tänkas bli gravid och B12 till vegetarianer.

Kan vara skadligt

Agneta Åkesson är professor i nutritionsepidemiologi och toxikologi vid Karolinska institutet. Hon menar att det till och med kan vara skadligt med en del kosttillskott om man inte har en uttalad brist som konstaterats av läkare. 

– När det gäller kosttillskott med höga koncentrationer av enskilda vitaminer eller mineraler är det entydigt att det till och med kan vara skadligt, säger Agneta Åkesson. 

Rubbar balansen

Hon får medhåll av Hanna Eneroth som är nutritionist vid Livsmedelsverket. De höga koncentrationer av enskilda vitaminer eller mineraler som kosttillskott ofta innehåller kan bland annat störa upptaget av andra näringsämnen.

Det rubbar näringsbalansen och man kan då riskera att få brist på andra näringsämnen istället. 

– Även om våra matvanor är långt ifrån perfekta så är det ovanligt med näringsämnesbrister. Det finns ingenting som stödjer att man ska ta kosttillskott för säkerhetsskull. Det man kan säga är att bara de som faktiskt har en brist drar nytta av det, säger Hanna Eneroth.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften American College of Cardiology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.