Visa alla (2)
Visa alla (2)

Forskare: Tillskott av C-vitamin är onödigt

Uppdaterad
Publicerad

Att äta C-vitamintillskott är helt onödigt om man inte har några brister. Det menar Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemologi vid Karolinska institutet.

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 75 milligram C-vitamin per dag. En brustablett C-vitamin innehåller ett gram – en alldeles för hög dos enligt Alicja Wolk.

Hon är en av de forskare som står bakom en ny studie från Karolinska institutet som visar att män som regelbundet använder C-vitamin som tillskott löper dubbelt så hög risk att utveckla njursten jämfört med män som inte tog sådana tillskott. I en tidigare studie har hon kunnat visa att kvinnor som äter C-vitamintillskott har en ökad risk för att få åldersrelaterad grå starr.

– Det har visat sig i båda dessa studier att C-vitamin är skadligt i högre doser, i alla fall när det kommer till dessa två sjukdomar, säger Alicja Wolk.

Kan vara skadligt

C-vitamin marknadsförs som något som vi behöver ”boosta vårt immunsystem med” och därför behöver vi ta extra mycket. Det är en missuppfattning enligt Alicja Wolk.

– Det är ingen tvekan om att vi behöver C-vitamin men många tror ”desto mer – desto bättre” och det är det som är problemet, för det är då det kan bli skadligt.

Har vikten av C-vitamin överdrivits?

– Ja, om man inte har någon brist, till exempel om man inte äter citrusfrukter överhuvudtaget. Då skulle jag rekommendera att man äter en apelsin i stället för då får man andra antioxidanter på köpet. Starka vitamin C-preparat är inte den bästa lösningen.

Multivitaminer – som ger ett dagligt intag av alla vitaminer visade dock inte på ökad risk för grå starr hos kvinnor, påpekar Alicja Wolk.

– Det är doseringen som är viktig.

Behöver inga tillskott

Hon tycker inte att vi behöver äta mer av någon sorts vitaminer. Inte ens D-vitamin som man ofta talar om att vi här i Norden får för lite av under vintern när det är brist på solljus.

– Vi får allt vi behöver via maten. Det är lite annorlunda med D-vitamin eftersom det inte räcker till under vinterperioden. Men här nordbor har troligen anpassat sig genetiskt, eftersom man sett att vi inte lever kortare här än på andra ställen, snarare tvärtom. D-vitamin är till och med toxiskt i stora doser.

Bör vi vara rädd för att äta vitamintillskott?

–  Vi bör vara rädd för att äta för höga doser, generellt sett när det gäller alla vitaminer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.