Foto: SVT.

För mycket C-vitamin kan leda till njursten

Uppdaterad
Publicerad

Många i Sverige köper extra kosttillskott för att få i sig mer vitaminer men det är inte utan risker.

Enligt en ny studie är risken att utveckla njursten dubbelt så hög om man äter C-vitamintillskott.

Uppgifterna om vad försäljningen av vitamintillskott omsätter varierar, men den uppges vara värd flera hundra miljoner kronor om året.

Bland de populäraste vitamintillskotten hittar vi C-vitamin som i allmän uppfattning är väldigt nyttig. Men det kan finnas en baksida med användningen. Det visar en ny studie vid Karolinska Institutet i Solna, som nu publiceras i tidskriften JAMA Internal Medicine.

Fördubblad risk för njursten

Studien visar att män som regelbundet använde C-vitamin som tillskott hade dubbelt så hög risk att utveckla njursten jämfört med män som inte tog sådana tillskott.

Forskarna fick data från en stor befolkningsstudie av män i Västmanlands och Örebro län. I studien fanns 23.355 män som inte tidigare haft njursten.

Forskarna kunde sedan analysera männens kontakter med sjukvården under elva års tid och fann att 436 personer eller knappt två procent utvecklade njursten.

Av dessa var andelen som använde C-vitamin tillskott alltså dubbelt så hög jämfört med dem som inte använde C-vitamintillskott.

– Man har länge misstänkt att C-vitamin kan leda till ökad risk för njursten, eftersom C-vitamin kan brytas ner till en av huvudingredienserna i just njursten, säger Laura Thomas, bördig från Isle of Man i Storbritannien och en av forskarna bakom studien.

Ingen fara med frukt

Men det är fritt fram att fortsätta äta frukt eftersom det inte är C-vitamin i sig som kan innebära en förhöjd risk för njursten utan det är de höga mängderna som finns i vitamintillskotten.

– Tillskott brukar innehålla ungefär ett gram C-vitamin. I livsmedel är koncentrationen mycket mindre än så. Rekommenderad daglig dos är 75 mg. Och så har det betydelse vilka andra näringsämnen som finns i livsmedel bredvid C-vitamin, påpekar Laura Thomas.

75 mg är 7,5% av innehållet i ett piller. Äter man tillskott får man alltså mycket mer än den dosen.

Forskargruppen påpekar att studien behöver bekräftas av andra studier.

– Så är det alltid i den här sortens studier, säger handledaren docent Agneta Åkesson. Man behöver se samma resultat i andra liknande studier.

Ingen fördel att äta höga doser C-vitamin

Men, påpekar de, det finns inte heller några väldokumenterade fördelar med att äta höga doser av C-vitamin som kosttillskott.

Så ett försiktigt råd från forskarguppen är att det kan vara klokt – särskilt för den som redan drabbats av njursten – att låta bli att äta extra C-vitamin i pillerform.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.