Vitamintillskott- mer skada än nytta?

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet piller med nyttiga vitaminer det kan jag nog behöva! Jag slarvar ju så ofta med maten och det finns inte en chans att jag får i mig alla grönsaker och fiskar som hälsoexperterna talar sig varma för. Det kan väl iallafall inte skada? Och så är det väl lika bra att ge barnen några piller också eftersom de ratar det mesta med grön färg på tallriken.

Ja, så här resonerar nog många av oss och stoppar i oss mulitvitaminer eller liknande som vi tror att vi kanske behöver lite extra av. Piller-tillverkarna jublar förstås. Vi betalar ju ganska bra för det här. Men frågan är vad vi egentligen vet om vilken effekt detta har på vår hälsa. Det här var ämnet för dagen på den stora konferensen om kost och hälsa på Karolinska Institutet i Solna som fortsatte idag.

Vi har ju hört att det är viktigt med både den ena och den andra bokstaven för att förebygga olika sjukdomar och annan ohälsa. A-vitamin för ögonen, D för skelettet, B för att inte bli för deppig, C – ja, det är ju bra för så mycket.

Vitaminer kan skada

Men faktum är att forskningen som finns om vitamintillskott inte ger något egentligt stöd för att vi mår bättre om vi äter tillskott av vitaminer. Effekten kan faktiskt bli den motsatta för vissa personer, om man överdoserar.

Experter från olika delar av världen presenterade idag den samlade kunskap som finns när det gäller vitaminer och kosttillskott, och budskapet från forskarna här på KI idag var egentligen det självklara. Vitaminer javisst, men det ska helst vara i naturlig form, inte i piller.

Det finns tydligt belagda effekter av naturliga vitaminer – det kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar till exempel, men enligt epidemiologen Howard Sesso från Harvards universitet i USA saknas det idag studier som visar på direkt positiva hälsoeffekter för de flesta vitamintillskotten. När det gäller vitamin D är det mer oklart och här går åsikterna isär bland forskarna.

A-vitamintillägg togs bort

Och svenska studier pekar i samma riktning. Tillskotten av olika vitaminer har ofta övervärderats, och nyligen togs till exempel A-vitaminerna bort ur tillskottet för småbarn.

För vitaminer är inte så ofarliga som vi ofta tror. Dessa livsviktiga substanser har nämligen två sidor. Får vi för lite blir vi sjuka, får vi lagom mår vi bra och det kan även förhindra sjukdom, men får vi för mycket så blir vitaminerna som ett gift som kan orsaka sjukdom snarare än förhindra.

Vi kan ta B-vitaminet folsyra som exempel. Folsyra rekommenderas bland annat till gravida och i vissa länder har folsyra tillsatts till mjölet eftersom hela befolkningar ansågs lida brist på denna viktiga substans.

Men allt fler studier visar nu att folsyra har två helt olika effekter. Tar man folsyra (helst naturligt via maten) i lagom doser vid rätt tid i livet kan det minska risken för cancer till exempel, men tar man för höga doser folsyra kan det få motsatt effekt. För den som håller på att utveckla cancertumörer kan folsyra också snabba på förloppet och cancerns tillväxt, berättar den kanadensiska professorn i näringslära Young-In Kim.

Oenighet om D-vitamin

När det däremot gäller vitamin D pågår heta diskussioner inom forskarvärlden, vilket också blev tydligt på konferensen på Karolinska Institutet idag. Den amerikanska professor i näringslära och epidemiologi Edvard Giovannucci från Harvards universitet menar att vi måste öka våra doser av vitamin D, bland annat genom att sola mer och sluta skydda oss med kläder och solkräm.

Svenske professorn i ortopedi Karl Michaelsson däremot hävdar att vi inte alls bör uppmana folk att öka sina D-vitaminnivåer. Det finns inte tillräckliga bevis för att det är hälsosamt, menar han.

Så vad ska vi tro på? Hur ska vi leva och äta för att må bra? Vad ska jag, som ofta hoppar över frukost och tar en macka till lunch för att sen avsluta eftermiddagen med kaffe och en chokladbit, tro om vitamintabletternas effekt på min hälsa?

Tråkigt men sant

Svaret är att jag, och alla andra som vill försäkra sig om att få i sig rätt mängder av viktiga näringsämnen, inte kan kompensera dålig kosthållning med lite piller. Tyvärr. Det vore ju så enkelt. Nej, det är det gamla vanliga som gäller; sund och vettig mathållning är bästa sättet att se till att må så bra som möjligt.

Vitamintillskotten kan faktiskt försämra läget för vissa av oss, beroende på genetik, livsstil, var vi bor och hur vår kost ser ut i övrigt. Och den risken är kanske onödig att ta.

Bodil Appelquist

Forskare reder ut kontroverser om kost och hälsa:

Juat nu besöker de främsta experterna i världen Stockholm för att presentera vad forskningen visar idag. Förutom lågkolhydrat kost presenteras de senaste rönen gällande alkohol och hälsa, samt hälsovinster liksom risker med olika kosttillskott.

Frågan om D-vitaminets betydelse för att minska risken för en rad sjukdomar debatteras allt oftare. Den naturliga källan för D-vitamin är solljuset, men det finns hälsorisker kopplade till för mycket UV exponering. Är D-vitamintillskott ett alternativ eller bör man hellre vara i solen?

Källa: Professor Alicja Wolk, KI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.