Klimatförändringarna gör att djur med vit päls kan bli extra utsatta när snön smälter. Ett djur som drabbats är vesselarten Mustela nivalis. Den har två underarter – en med brun päls och en med vit. Mellan år 1997 och 2007 har forskare fångat och registrerat 95 vesslor med vit päls och 23 med brun päls i Bialowiezaskogen i Polen.
Dagar med snö minskar
Under den här tiden har dagar med snö på marken minskat från 80 dagar per år till 40 dagar. Forskarna upptäckte att de vita vesslorna minskade i samma takt som dagar med snö minskade.
Forskarnas slutsats är att minskningen av vita vesslor beror på att de inte lyckas kamouflera sig i den gröna skogen när snön smälter och blir ett enkelt byte för rovdjur som rävar, vargar och fåglar.
Leksaksvesslor placerade ut
Något som styrker det är ett experiment där forskarna lade ut leksaksvesslor med både brun och vit päls i skogen. De upptäckte att de leksaker som inte var kamouflerade i omgivningen lättare blev byte för rovdjur än de som smälte in i bakgrunden.
Den bruna vesslan har samma färg på pälsen året runt, medan den vita vesslan byter till vit på vintern. Men den här skiftningen går inte tillräckligt snabbt – och forskarna bakom studien befarar att den därmed kan försvinna från dessa områden.
”Väl genomförd studie”
Henrik Thurfjell, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och konsulent vid Artdatabanken har läst studien och tycker att den är väl genomförd.
– Jättekul med en studie på det här ämnet då det är ett fenomen som vi börjat fundera på här i Sverige också, säger han.
I Sverige har forskare observerat att den vita vesslan minskar, men datamängden är inte tillräckligt stor ännu. Historiskt har den vita vesslan levt norr om norrlandsgränsen på vintern och den bruna vesslan har på vintern levt söder om Sörmland och Dalsland. Däremellan har båda formerna förekommit.
– Men om klimatet blir betydlig varmare så är det möjligt att de vita vesslorna kommer att försvinna från stora delar av Norrland, säger han.
Studien publicerades i Scientific reports.