Vulkanexperten om Eyjafjallajökull: ”Vi kom lindrigt undan”

Uppdaterad
Publicerad

För tillfället har aktiviteten i vulkanen Eyjafjallajökull på Island avstannat. Istället för aska stiger nu bara ånga upp i luften från kratern.

-Om det nu skulle vara så att vulkanens utbrott är färdigt så kom vi lindrigt undan, säger Reynir Bödvarsson som är seismolog vid Uppsala universitet.

Vulkanen Eyjafjallajökulls första ubrott i år kom redan i mars. Men det var i mitten av april som vulkanen började spruta ut aska i något som liknades vid en tjock, tjock rökpelare.

Askan stoppade från och till, fram till i förra veckan, flygtrafiken i stora delar av Europa. Flygtrafiken över hela världen påverkades därmed eftersom vissa flygplatser vissa dagar vare sig kunde ta emot eller skicka iväg flygplan.

Största flygstörningen sedan andra världskriget

Det är oklart vad de inställda flygningarna har kostat de europeiska flygbolagen.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har gett en särskild grupp i uppdrag att granska det ekonomiska ufallet av flygstoppen.

Stoppen till följd av vulkanaskan är den största störning som skett sedan andra världskriget.

För tidigt blåsa faran över

-Just nu är det inga tecken på att ny magma håller på att strömma till. Enligt de som håller på att mäta rörelser på jordskorpan så tyder det på att vulkanen håller på att dra ihop sig, säger Erik Sturkell som är vulkanexpert vid Göteborgs universitet.

Även Reynir Bödvarsson som är seismolog vid Uppsala universitet hävdar att det mesta just nu pekar på att vulkanen lugnat ner sig för den här gången. Men menar att det är för tidigt att blåsa faran över.

-Det kommer fortfarande seismologiska signaler från vulkanen, även om de är oerhört mycket lägre än tidigare, säger han.

”Kom lindrigt undan”

-Vulkanen kan blossa upp igen men är det är lika sannolikt att den är färdig för den här gången.

Han jämför med Eyjafjallajökulls utbrott i början av 1800-talet som höll på från slutet av 1819 till en bit in på 1821.

Det som hänt på Island i år menar han är en påminnelse om hur det skulle kunna bli om en vulkan får ett längre utbrott.

Han påpekar att Eyjafjallajökulls tidigare utbrott tog flera pauser för att sedan ta fart igen.

-Om det nu är skulle vara så att vulkanens utbrott är färdigt så kom vi lindrigt undan, säger Reynir Bödvarsson.

10 till 20 år innan magman stelnat

Om vulkanen tar pauser några dagar, veckor eller månader pratar man om att den har tagi en paus. Om vulkanen däremot gör ett uppehåll på några år talar man om ett nytt ubrott.

-Nu kan det vara tyst i flera hundra år eller så kan vulkanen blossa upp nästa vecka, säger Erik Sturkell, vulkanexpert vid Göteborgs universitet.

Enligt honom behövs det just nu inte så mycket tryck underifrån för att vulkanen ska blossa upp eftersom magman är varm.

Ju längre tiden går desto mer stelnar magman. Enligt Erik Sturkell kan det ta mellan 10 och 20 år innan magman har stelnat.

Går inte att förutse

Det går inte att avläsa långt i förväg om en vulkan är på väg att få ett utbrott. Däremot kan man relativt nära ett utbrott se på mätningar att någonting är på gång.

Erik Strukell känner i dagsläget inte till någon vulkan där man befarar ett utbrott i en närliggande framtid.

Men de som är bäst på att följa sina vulkaner är man i Japan, Indonesien och på Filippinerna.

Nytt center för krissamordning

EU har nu dragit upp nya riktlinjer för flygtrafiken med anledning av den isländska vulkanaskan. Bland annat skapas ett center för krissamordning som ska se till att reaktionerna på larm som askmolnet ska bli smidigare.

Vårens alla raporter om nya askmoln och inställda flyg med kort varsel verkar inte ha avskräckt svenskarna från att boka semesterresor. Resebolag som Rapport tidigare talat med har berättat om en försäljningsökning inför sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.