Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) delar bilden av vildsvin är ett problem för det svenska jordbruket. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jägare vill göra det lättare att sälja vildsvinskött

Uppdaterad
Publicerad

Om det skulle bli lättare att sälja köttet skulle fler vildsvin skjutas, menar Jägareförbundet.

Regeringen avsätter nu medel i budgeten för att mer kött ska kunna trikintestas och nå den svenska marknaden.

– Det är ett stort problem, skadorna som de orsakar på lantbruket, men vi har också mycket trafikolyckor till följd av att vi har för stora vildsvinsstammar, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i SVT:s Morgonstudion.

Jägarförbundet vill se förenklade försäljningsmöjligheter av vildsvinskött. I dag kan jägare inte sälja köttet vidare direkt till konsumenter utan bara till godkända vilthanteringsanläggningar. Detta eftersom det finns en viss risk för trikiner, som är små maskar som kan infektera människor, i köttet.

– Väldigt få jägare kan tänka sig att skjuta ett vildsvin utan att ta till vara på köttet. När frysboxen är full hemma i dag har man ingen möjlighet att ge bort eller sälja köttet, och den möjligheten tycker vi måste finnas, säger Anders Nilsson biträdande riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Regeringen satsar på trikintester

Han tror att sådana lättnader gör att det blir lättare att begränsa och reglera den svenska vildsvinsstammen.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) delar bilden av vildsvin är ett problem för det svenska jordbruket. I sin budgetproposition för 2021 satsar regeringen 20 miljoner årligen 2021 till 2025 för att subventionera kostnaden för trikintester.

Kan bli ökad avskjutning

– Vi har lämnat ett antal uppdrag som handlar om att man ska få mer vildsvin på tallriken, helt enkelt. Man ska skapa dessa incitament för att få folk att vilja jaga också, för det räcker inte med att det är möjligt att jaga, du måste få jägare som vill, och då behöver man ha avsättning för köttet, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Enligt henne ser regeringen även över frågan om viltutfordring och andra hjälpmedel vid jakten. Hon utesluter inte heller att fler beslut kommer att tas för att öka avskjutningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer