Viking Line har fortsatt motigt. Arkivbild. Foto: Niclas Nordlund/AP/TT

Viking Line omorganiserar, säger upp 300 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har slagit hårt mot rederikoncernen Viking Line, som nu tvingas säga upp drygt 300 av sina anställda. Det uppger företaget i ett pressmeddelande.

 – Coronapandemin har varit omtumlande för passagerarrederierna och tyvärr måste många Viking-anställda nu personligen uppleva dess ekonomiska effekter, säger vd Jan Hanses.

– Det känns orättvist, men är oundvikligt. I detta utmanande läge är anpassningsåtgärder tyvärr nödvändiga för att trygga bolagets framtida verksamhetsförutsättningar.

Enligt Viking Line har pandemin allvarligt försämrat koncernens verksamhetsförutsättningar, varför kostnadsminskade åtgärder har varit nödvändiga. Bolaget gör därför en omorganisering av den landbaserade organisationen, vilket innebär att 180 tjänster i Finland försvinner. Runt 70 personer kommer att erbjudas nya tjänster och arbetsvillkor.

På sjösidan försvinner 76 tjänster på svenskflaggade Viking Cinderella samt 56 tjänster på estniskflaggade Viking XPRS. En del av dessa kommer att kunna erbjudas arbete i ändrade befattningar.

– Förutom personalminskningarna kommer fortsättningsvis största delen av Viking Lines land- och sjöpersonal att vara delvis eller helt och hållet permitterade, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.