Jägarnas Riksförbund anser att det borde skjutas betydligt fler lodjur nästa år. Foto: Heiko Junge/TT

Vill skjuta många fler lodjur

Uppdaterad
Publicerad

Jägarnas Riksförbund vill att betydligt fler lodjur ska skjutas nästa år. I Västernorrland föreslås att 21 lodjur ska fällas, jämfört med årets fyra.

– Ska vi ha rovdjursstammar måste vi kunna jaga dem också annars saknar de värde, säger Jens Gustafsson riksviltvårdskonsulent Jägarnas RF.

Enligt de senaste inventeringarna som gjorts finns det  cirka 1.220 lodjur i Sverige. Naturvårdsverkets referensvärde för vad som skulle vara gynnsamt för att bevara stammen är minst 870 individer. Något måste göras, anser Jägarnas Riksförbund.

Jens Gustafsson, på Jägarnas Riksförbund, att lodjuren bör kunna jagas för att ha ett värde.

– Inventeringarna är mycket osäkra. Risken är att stammens storlek är underskattad, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent Jägarnas RF.

Jaktstart första mars

Jägarnas Riksförbund vill att jakten ska öka nästa år. Under 2017 fick det skjutas 79 lodjur och inför jakten, som påbörjas första mars 2018, har de begärt att 355 lodjur ska få fällas i hela landet.

I Västernorrland föreslås det att 21 individer ska få skjutas under nästa år- jämfört med fyra lodjur som var tilldelningen 2017.

Varför ska man skjuta lodjur?

– Ska vi ha rovdjursstammar måste vi kunna jaga dem också annars saknar de värde. Om man har djur som bara orsakar problem som till exempel lodjur, så är måste det finnas något värde i form av jakt och kött värde, då blir det lättare för markägare och andra att acceptera rovdjuren, säger Jens Gustafsson.

Konkurrerar med jägarna

Störst skada ställer lodjuren till i renskötselområden, varför ska man skjuta lodjur på andra håll?

– Lodjuren minskar bytesdjuren så mycket att jakten blir i princip omöjlig framförallt på rådjur.

Jägarna riskerar alltså att bli utan byte och jaktupplevelser om lodjuren hinner först.

– Lodjuret är ett fantastiskt jaktvilt. De är oerhört klipska och har sinnen som överträffar människans. Ur jaktligt perspektiv är det svåra att jaga och en riktig utmaning, berättar Jens Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.