Viltolyckorna ökar i Västernorrland

Publicerad

På torsdagsmorgonen körde en buss på två rådjur på riksväg 90 utanför Näsåker. Och just rådjur är det djur som är inblandad i flest viltolyckor i Västernorrland.

Antalet viltolyckor ökar både i landet som helhet, och i länet, det visar statistik från Nationella viltolycksrådet. Från årsskiftet och fram till mitten av oktober har viltolyckorna i hela riket ökat med nio procent jämfört med samma period i fjol.

Hittills i år har 5,57 viltolyckor skett per 1000 registrerade personbilar i Västernorrland, enligt statistik från If. Förra året var siffran 4,12. Störst risk för viltolyckor är det i Kalmar län, där är siffran 22,85.

Kollision med rådjur vanligast

Av de 762 viltolyckor som hittills i år skett i Västernorrland, var 626 av dem kollision med rådjur. Älgar var inblandade i 123 av olyckorna, och fyra krockar har skett med kronhjort.

Renar räknas som tamdjur och finns därför inte med i statistiken.

Om en viltolycka inträffar:

  • Sätt ut varningstriangeln.
  • Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.
  • Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.
  • Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.