– Det här är ett instrument som har fungerat bra i Danmark och jag tycker det är rimligt att komma med exempel som har fungerat, säger moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell om visitationszoner. Foto: Per Sjöberg/SVT

Visitationszoner och anonyma vittnen omstridda politiska förslag

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av befolkningen står bakom många av de förslag som olika politiska partier har lagt fram med syfte att minska kriminaliteten, det visar en novus-undersökning som SVT har beställt.

Bland de politiska partierna är visitationszoner och anonyma vittnen några av de hetaste debattämnena.

De flesta riksdagspartierna vill skärpa straffen för brott som begås i den gängkriminella miljön, som vapen- och narkotikabrott. 

Men förslaget om införandet av visitationszoner, alltså områden där polisen kan visitera personer utan att de är misstänkta för något brott, har enbart stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. De anser att det skulle underlätta polisens arbete för att komma åt både vapen och narkotika.

Lag och ordning – Val 2022

– Det här är ett instrument som har fungerat bra i Danmark och jag tycker det är rimligt att komma med exempel som har fungerat, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell. 

“Riskerar bli kollektiv bestraffning”

Kritikerna anser att visitationszoner skulle underminera polisens förtroendebyggande arbete och kan riskera människors vilja att samarbeta i rättsprocessen.

– Det riskerar bli kollektiv bestraffning av en hel stadsdel där det bara är några promille av invånarna som ställer till problem, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), gruppledare i Justitieutskottet.

”Anonyma vittnen under utredning”

Visitationszoner har stöd av 54% av befolkningen i stort och av 44% av befolkningen i utsatta områden, enligt en novus-undersökning som SVT har beställt.

Undersökningen visar också att det finns en tydlig majoritet, både i befolkningen i stort och bland de som bor i utsatta områden, för politiska förslag som utvisning av fler utländska brottslingar, avskaffande av ungdomsrabatten och anonyma vittnen.

Möjligheten till anonyma vittnen är i dagsläget under utredning för att pröva dess rättssäkerhet. Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker förslaget är dåligt.

-Det finns många lösningar vi kan införa imorgon för att skydda vittnen, i stället för en lång process av en utredning som ändå kommer visa att det inte går att användas, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, Linda Snecker. 

SVT/Novus om åtgärder för att minska kriminalitet

Analys- och undersökningsföretaget Novus har på SVT:s uppdrag ställt frågor till allmänheten om vad som anses viktigt för att minska kriminalitet, samt om människors utsatthet för brott.

Frågorna ställdes till allmänheten i stort och till allmänheten i socialt utsatta områden, vilket ger möjlighet att se skillnader och likheter beroende på var människor bor.

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1511 intervjuer i ett riksrepresentativt urval i befolkningen. 507 intervjuer har dessutom gjorts bland allmänheten i något av de 60 områden som polisen definierat som särskilt utsatta, utsatta eller som så kallade riskområden.

Båda undersökningarna, med allmänheten på riksnivå och allmänheten i utsatta områden, är genomförda via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Intervjuerna genomfördes mellan 24 och 30 september. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Deltagarfrekvensen var 66 procent. Novus har kontrollerat att bortfallet inte påverkar undersökningens resultat. Resultatet ger en bild av hur svenska folket tycker i de ställda frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet