Volvos utdelning får kritik från höger och vänster

Uppdaterad
Publicerad

Dagens aktieutdelning på 30 miljarder från Volvo som fått statliga stöd får politiker i flera partier att reagera. Har man råd med sådana utdelningar var man inte i kris och behövde stöd, säger Vänsterpartiets ekonomiske talesperson Ulla Andersson till SVT.

I dag diskuterades coronastödet i riksdagen. Inte minst från borgerligt håll finns missnöje och Jacob Forssmed ekonomiskt talesperson i KD tycker att det mest angelägna nu är att se till att framför allt de små företagen får ta del av stödåtgärderna. Mot denna bakgrund ser han än mer tveksamt på Volvos utdelning.

– Jag förstår om det väcker irritation inte minst bland de företag och näringsidkare som ännu inte fått något stöd alls, säger Jacob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för KD.

Uppmanar företaget till eget ansvar

Båda Forssmed och Ulla Andersson (V) kan tänka sig se över regelverket, men uppmanar också företagen till större eget ansvar.

– Volvo har kommit till staten och bett om hjälp, det är undersköterskor och pensionärers skattepengar, man tagit emot. Om det nu visar sig att kassan är så full att de kan göra stora aktieutdelningar, ja då var dom väl inte i den ”allvarliga ekonomiska kris”, som är tanken med stödet. Då tycker jag de skall betala tillbaka stödet, säger Ulla Andersson.

Välkomnar översyn

Förra veckan öppnade finansminister Magdalena Andersson för en översyn av reglerna framöver. Detta efter att Sandvik som tog emot flera hundra miljoner i stöd förra året, föreslagit en extra stor aktieutdelning. Sandvik vill bland annat för att kompensera aktieägarna för det som inte betalades ut förra året.

Jakob Forssmed välkomnar en sådan översyn, men han manar redan nu storföretagen till ansvar, för att inte äventyra förtroendet för stödsystemet:

– Vi vill att stöden skall rädda företag. Hur tänker man sig att dessa stora utdelningar i nära anslutning till att man fått stöd påverkar förtroendet hos skattebetalarna som skall betala dessa stöd också i framtiden. För mig är det uppenbart att det i vart fall inte stärker förtroendet, säger Jakob Forssmed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.