Läkare utan gränser anklagar WHO för att ransonera Ebola-vaccin i Kongo-Kinshasa. Foto: Jerome Delay/AP, TT

WHO anklagas för att ransonera ebolavaccin

Publicerad

Läkare utan gränser anklagar Världshälsoorganisationen (WHO) för att ransonera ebolavaccin i Kongo-Kinshasa.

– Ett av de största problemen för närvarande är det faktum att vaccinet i praktiken ransoneras av WHO och att för få personer i riskzonen skyddas i dag, heter det i ett uttalande från hjälporganisationen.

Läkare utan gränser kräver att man tillsätter en oberoende, internationell kommitté som ska övervaka hur vaccineringen sköts. Omkring 225 000 personer har under det senaste året vaccinerats, men enligt Läkare utan gränser är det inte tillräckligt.

Strikta regler

”Upp till 2 000–5 000 personer skulle kunna vaccineras varje dag, jämfört med 50–1 000 i dagsläget”, säger Läkare utan gränsers verksamhetschef, Isabelle Defourny, i uttalandet.

Enligt organisationen finns ingen brist på vaccin utan distribueringen hindras i stället av onödigt strikta regler från WHO.

Världshälsoorganisationen förnekar att man skulle begränsa tillgången till vaccinet och hänvisar i ett uttalande till att man tillämpar en strategi som rekommenderats av ett oberoende expertråd och som man kommit överens om med Kongo-Kinshasas regering.

Nytt oprövat vaccin

WHO har velat introducera ett nytt vaccin, utvecklat av amerikanska Johnson & Johnson, i kampen mot ebola i Kongo-Kinshasa. Men landets tidigare hälsominister, Oly Ilunga Kalenga som avgick i somras, motsatte sig det. Han hänvisade bland annat till att det ännu inte testats i större skala och att det är svårt att introducera en ny produkt när misstron mot myndigheterna och mytbildningen kring ebola är så pass stark bland många i de drabbade områdena.

Det vaccin som nu används, av tillverkaren Merck, har testats i större utsträckning. Det saknar regelrätt licens men har ett särskilt tillstånd att användas i drabbade områden.

Över 2 000 personer har hittills avlidit i Kongo-Kinshasa i år på grund av ebola.

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa

Ebola är en typ av blödarfeber, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.

Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.

När utbrottet konstaterades i Kongo-Kinshasa i fjol var det tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcktes i landet.

Det värsta utbrottet skedde dock i Västafrika, där fler än 11 300 människor dog 2013–2016.

Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan utbrotten. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkare utan gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.