David Nabarro, en av WHO:s sju särskilda experter på covid-19 Foto: Christine Olsson/TT

WHO-expert: Fler behöver gå Sveriges väg i pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Målet i kampen mot covid-19 bör vara att begränsa smittspridningen genom att förändra människors beteende, anser David Nabarro, expert vid Världshälsoorganisationen, WHO. I längden kommer så kallade lockdowns, hårda restriktioner som begränsar människors vardag, inte vara hållbara, enligt experten som lyfter fram Sverige som ett lyckat exempel.

Det är i en intervju med den nya zeeländska radiokanalen Magic Talk som Nabarro berömmer delar av Sveriges angrepssätt mot pandemin. WHO-experten får där frågan om alltfler länder kommer att gå i Sveriges fotspår med mer rekommendationer, snarare än hårda förbud.

– Jag tror att det förhållningssättet som alla länder borde rikta in sig på är att få allmänheten att begränsa spridningen av viruset genom dess beteende. Målet för framtiden bör vara att som Sverige och flera andra länder att fortsätta utan stora ”lockdowns”, säger Nabarro, en av WHO:s sju särskilda covid-19-experter.

”Måste finnas förtroende”

Han framhåller dock att Sverige hittills har misslyckats med att skydda de äldre. Men det viktiga nu är att blicka framåt, enligt Nabarro, som pekar på att förtroendet mellan befolkningen och myndigheter i Sverige är något som andra länder bör ta efter.

– När det finns förtroende mellan allmänheten och regeringen, då får man bra resultat. Det betyder inte att det för den sakens skull inte ska finnas någon politisk debatt, det jag säger är att det måste finnas ett förtroende. I slutändan är det genom att vi alla agerar ansvarsfullt som kommer ta oss ut ur det här.

Vill undvika lång period av restriktioner

Att tillfälligt begränsa resandet eller på andra sätt införa mer ingripande restriktioner kan dock vara nödvändigt, enligt Nabarro. Framför allt för att hindra att intensiteten i smittspridningen ökar på ett okontrollerat sätt.

– Men det ska absolut inte handla om en lång period, flera månader eller så. Det hoppas jag verkligen kan undvikas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.