Ygeman: Kan komma upp till 300 000 flyktingar från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

20 000 ukrainska flyktingar har kommit till Sverige och mörkertalet bedöms inte som större än ett par tusen. Migrationsministern tror att det kan komma betydligt fler flyktingar från Ukraina.

– Vi är lite mer än två procent av EU:s invånarantal och ungefär tre procent av EU:s ekonomi. Då hamnar vi runt 200 000 eller 300 000, säger Anders Ygeman (S) i SVT:s 30 minuter.

20 000 människor ska ha flytt från Ukraina till Sverige sedan kriget bröt ut. En siffra migrationsminister Ygeman bedömer som trovärdig:

– Det är 20 000 som vi har registrerat hittills. Det finns ett mörkertal, men det är ganska stora fördelar med att registrera sig så jag tror att det är ganska nära sanningen. Det kan vara ett par tusen till men inte mer än så, säger han i SVT:s 30 minuter.

Bedömningar kring hur många fler flyktingar som kan komma att söka sig till just Sverige görs utifrån hur många som flydde kriget i forna Jugoslavien och i Syrien.

För drygt en vecka sedan uppskattade Migrationsverket att det innan midsommar skulle kunna komma 200 000 ukrainska flyktingar till Sverige.

– Om lika många flyr från kriget i Ukraina om kriget blir långvarigt då rör det sig om ungefär 30 procent av invånarantalet. Då rör det sig totalt om 12-13 miljoner, eftersom Ukraina har 44 miljoner invånare. Hur många som söker sig till Sverige av dem är betydligt svårare att se men vi ska ta vår andel.

Se intervju med Anders Ygeman i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.