Zero Waste – skippar skräpet

Uppdaterad
Publicerad

Zero Waste har blivit ett globalt begrepp som har inspirerat till att producera mindre skräp. Det kan tyckas enkelt, men kräver både tid och energi. I konceptet ingår att handla mat utan emballage och att tillverka eget smink och tandkräm.

Kristine Ullaland har helt lagt om sin livsstil. För några år sedan hade hon inte trott att hennes skräp idag, efter flera veckors konsumtion, skulle kunna rymmas i en konservburk.

– En förändring behövs. Jag har inte lust att sitta och vänta på att politikerna ska göra något. Jag vill själv bidra och göra det som kan inspirera andra, säger Kristine.

Men en del vänner håller inte med och kallar stilen extrem.

– Jag uppskattar våra diskussioner och olikheter. Det är alltid bra att bli ifrågasatt, säger Kristine.

När Kristine går till affären köper hon allt i lösvikt. I väskan har hon tygpåsar till frukt och konservburkar till köttfärsen.

– Det har blivit en slags konkurrens med mig själv för att se hur långt jag kan komma, säger hon.

Eldsjälar behövs

Nancy Strand på Avfall Norge menar att återvinnarna är en viktig del i utvecklingen.

– Vi behöver eldsjälar. De individuella val vi gör är en viktig del och driver på utvecklingen, säger hon.

Andra menar att det finns åtgärder som är bättre när det gäller att reducera avfallet.

Är insatsen symbolisk?

– Delvis kan jag hålla med, säger professor Ståle Navrud, på Universitetet för miljö- och biovetenskap.

Och han vill varna för ett fokus på avfall och emballage. Det är bättre att titta närmare på bilresor och flygresor och dra ner på det.

– Vi måste vara beredda att ta tag i de stora problemen, samtidigt som jag förstår att det ger en härlig känsla att bidra. På det sättet kan återvinning öka medvetenheten kring miljöfrågar, säger han.

Kristine Ullaland menar att om vi som konsumenter börjar ställa krav kan mycket hända.

– Jag har påverkats av mina morföräldrar när jag växte upp på släktgården. Väldigt mycket av det jag gör har jag lärt mig av dem. Det vore tråkigt om det idag skulle anses extremt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.