Foto: Johan Nilsson/Anders Bjurö/TT
Debattinlägg

”Ansvaret vilar ytterst tungt på den rödgröna regeringen”

Publicerad

”Åratal av socialdemokratiskt styre har resulterat i ett land som nu står maktlöst inför våldet”, skriver debattören.

Om debattören

Adam Marttinen (SD)
Rättspolitisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

En ung kvinna skjuten till döds i Stockholm. En småbarnsmamma dödad mitt på ljusa dagen i Malmö.

Sverige befinner sig i kris.

Skottlossning är numer dagligt förekommande. Det trygga och säkra Sverige finns inte längre.

Kriminella gäng styr förorten, ambulanspersonal utsätts för stenkastning och unga kvinnor vågar inte gå ut ensamma. Utvecklingen har pågått i flera år men det mest kraftfulla som regeringen har levererat är att vid varje enskild händelse deklarera att det inträffade är oacceptabelt.

Många känner inte igen sig i det nya Sverige. Skjutningar, bilbränder och sprängningar är något som brukade drabba andra länder, inte Sverige.

Regeringen kan låtsas som att Sverige alltid har haft bilar brinnande i förorten och att småbarnsmammor alltid har dödats på torget. Vi vet dock alla att detta är lögn. Det förekom inte för 20 år sedan utan är resultatet av Socialdemokraternas segregationspolitik.

Denna utveckling kan inte ses som annat än ett svek mot svenska folket.

Åratal av socialdemokratiskt styre har resulterat i ett land som nu står maktlöst inför våldet. Ansvarig minister har sedan 2014 inte gjort mer än marginella straffskärpningar, samtidigt som hela rättsväsendet underfinansierats i relation till de faktiska behoven.

Trots att själva grogrunden för kriminalitet har förvärrats varje år, genom invandring och utanförskap, så har regeringen och övriga partier agerat senfärdigt.

I valrörelsen 2018 var exempelvis både regeringen och Moderaterna emot förslaget att tillåta anonyma vittnen i domstol. Detta trots att polisen under 10 års tid har förklarat den låga uppklarningsprocenten kring gängskjutningar med att ingen vågar vittna.

Likaså har polisiära befogenheter, som utökad kameraövervakning och borttagande av olika straffrabatter, automatisk 2/3-dels frigivning och särskild kriminalisering mot gängbrottslighet, bromsats av övriga partier under föregående mandatperiod.

Sverigedemokraterna vill utöver att tillåta anonyma vittnen se en särskild kriminalisering av deltagande i en kriminell organisation, samt ett kronvittnessystem som uppmuntrar brottslingar att delge polisen information om andra brottslingars kriminalitet.

Trots att Socialdemokraterna gick till val på att införa ett kronvittnessystem redan 2014 så är det inte genomfört än.

Sverige behöver en regering som inte enbart fördömer kriminalitet, vi behöver en regering som tidigt identifierar problem och omedelbart agerar för att rusta rättsväsendet med rätt verktygslåda för att kunna möta den organiserade brottsligheten.

Där bär Moderaterna med forna allianskollegor en del av skulden, men framför allt vilar ansvaret ytterst väldigt tungt på den rödgröna regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet