Polisens tekniker undersöker bilen som brunnit på Stadiongatan i Lorensborg strax efter mordet på Ribersborg. Polisen vet ännu inte om det finns någon koppling mellan de två händelserna. Foto: Mikael NilssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

19-åring häktas misstänkt för medhjälp till mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige man som suttit anhållen för inblandning i mordet på en kvinna i 30-årsåldern i Malmö i måndags, häktades på torsdagen. Mannen är skäligen misstänkt för medhjälp till mord på kvinnan samt för grovt vapenbrott.

Häktningsförhandling pågick under torsdagseftermiddagen.

Mannen som suttit anhållen misstänkt för medhjälp till mord på småbarnsmamman i Ribersborg häktades på torsdagseftermiddagen.

Mamman sköts med sitt barn i famnen på måndagsmorgonen. Den 19-årige mannen greps samma kväll och enligt polisen gick gripandet lugnt till.

Åklagaren hade yrkat på att mannen i första hand skulle häktas för den högre misstankegraden ”på sannolika skäl”. På torsdagen meddelade Malmö tingsrätt att mannen häktas skäligen misstänkt för medhjälp till mord på kvinnan och för medhjälp till försök till mord samt för grovt vapenbrott. Det är den lägre misstankegraden och betyder att mannen måste omhäktas inom en vecka, eller annars, försättas på fri fot.

Kontaktade själv polisen

19-åringen nekar till all inblandning i brottet och motsätter sig häktning. Hans advokat yrkar på att mannen sätts på fri fot.

– Både jag och min klient är besvikna, men vi är övertygade om att han kommer släppas så snart alla utredningstekniska åtgärder är vidtagna, säger mannens försvarare Therese Ståhlnacke, till SVT Nyheter.

Varför tror du att han häktades?

– Det är en förfärlig händelse där en småbarnsmamma har mördats och då behövs väldigt lite för en häktning.

Som särskilda skäl för torsdagens häktningsbeslut har tingsrätten angett att det finns risk för att den misstänkte på fri fot undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Vidare har tingsrätten kommit fram till att det finns risk för att den misstänkte på fri fot fortsätter att begå brott.Tingsrätten har därför kommit fram till att den misstänkte tas i förvar i avvaktan på ytterligare utredning om brotten.

Har ett säkert alibi

Therese Ståhlnacke har tidigare berättat för SVT att det var 19-åringen själv som infann sig hos polisen. Den misstänkte 19-åringen var inte i Malmö när mordet begicks, utan befann sig på en rättegång i Helsingborg vid klockan 10 på måndagen. Det bekräftar tingsrätten för SVT.

– Han var här i måndags. Den förhandlingen pågick mellan klockan 9 och 16, säger Louise Bäckström, handläggarchef vid Helsingborgs tingsrätt.

Den 19-årige mannen är en av de tolv personer som åtalades för grova narkotikabrott i februari 2019.

Stod skriven på bil

Åklagaren Anna Palmqvist bekräftar för SVT att 19-åringen är registrerad ägare till den utbrända bilen, som hittades på Stadiongatan efter mordet. Polisen misstänker att den utbrända bilen är flyktbilen, något som Sydsvenskan var först med att berätta. På samma adress där bilen hittades, ska grovt vapenbrott ha begåtts.

Enligt Transportstyrelsen köpte den nu häktade 19-åringen en bil av samma typ som den utbrända bilen den 21 augusti i år, bara fem dagar före mordet. Bilen var avställd och oförsäkrad.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar i Malmö tingsrätt från klockan 13.30 på torsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet