Oscar Sjöstedt (SD) är djupt kritisk mot den vårändringsbudget som lagts fram i dag. Foto: SD
Debattinlägg

”De äldre och polisen får betala för regeringens symbolpolitik”

Publicerad

”Ett värdigt liv på äldre dagar bortprioriteras i vårbudgeten till förmån för nya svenska medborgare, medborgare som i sin tur målas ut som räddare av välfärden och äldreomsorgen”, skriver Oscar Sjöstedt.

Om debattören

Oscar Sjöstedt (SD)
Ekonomisk-politisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I morse kunde vi se finansminister Magdalena Andersson presentera januariavtalets första vårändringsbudget.

Resultatet av budgeten speglar det vilsna och desperata avtal som slöts mellan de fyra partierna för att hålla oss borta från direkt inflytande.

Det finns flera skäl att känna oro efter att ha lyssnat på Magdalena Anderssons budgetpresentation, vars innehåll fortsättningsvis leder Sverige och svenska folket mot ökad splittring och otrygghet.

Notan för regeringens symbolpolitik får äldreomsorgen och polisen stå för, detta i en tid när antalet fattigpensionärer är rekordhögt och antal poliser rekordlågt.

Regeringen skär ner 310 miljoner kronor till äldreomsorgen jämfört med den konservativa budget som röstades igenom i december, det är ett hån mot våra äldre som förtjänar bättre.

Vi har en äldreomsorg som går på knäna där varje potatis och ägg på tallriken räknas. Dessutom flaggar även kronofogdemyndigheten för att pensionärer aldrig varit så skuldsatta som de är idag.

Ett värdigt liv på äldre dagar bortprioriteras i vårbudgeten till förmån för nya svenska medborgare, medborgare som i sin tur målas ut som räddare av välfärden och äldreomsorgen.

En lögn som blivit ett mantra för regeringen och dess stödpartier. Vi prioriterar annorlunda. I vår budget valde vi att satsa på fler äldreboenden och mer pengar för att garantera en värdig ålderdom för våra äldre.

Inte heller Polismyndigheten klarar sig undan nedskärningar och får ett minskat anslag med 232 miljoner kronor – ett oerhört svek mot alla de som känner sig otrygga i dagens Sverige.

Vi läser frekvent rapporter om våldtäktsanmälningar som läggs på hög och en otrygghet som breder ut sig allt mer – en otrygghet som gör att kvinnor drar sig för att gå ut själva både dag och natt.

Att då minska anslagen till Polisen är under all kritik, speciellt när det också råder konsensus mellan riksdag och regering om att tillsätta 10 000 fler poliser. Ekvationen går inte ihop.

Polisen är i skriande behov av utökning och bättre arbetsvillkor, det är vad regeringen borde prioritera före satsningar på exempelvis el-cyklar.

Vem är den stora vinnaren i budgeten då? Enligt dem själva – klimatet. Regeringen samt C och L lägger cirka två miljarder kronor på ineffektiva miljö- och klimatåtgärder. Nästan halva budgeten.

Regeringens miljösatsning är återigen felriktad då de enorma summor som spenderas enbart riktar sig på nationella klimatskatter och åtgärder. Det är ansvarslöst då mest miljönytta per satsad krona sker genom miljöbistånd till länder och områden där utsläppen är som störst, alltså inte i Sverige.

Även kärnkraften prioriteras bort till förmån för 300 miljoner kronor i anslag till solceller, som utgör 0.2 procent av Sveriges elproduktion medan kärnkraften står för 40 procent.

Det är ett faktum att januariavtalets första budget är felprioriterad och att de inte alls har lyssnat på alla dem som känner sig otrygga i dagens Sverige.

Den nonchalans regeringen visar upp kommer Sverigedemokraterna aldrig att acceptera, vi kommer att fortsätta att jobba outtröttligt för ett tryggare Sverige där gemene man kan röra sig ute både dag och natt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.