Vänster, demonstrant håller om sin flickvän utanför regeringsbyggnaden i Hongkong, höger, författaren och journalisten Kurdo Baksi. Foto: Fredrik Sandberg,Kaii Pfaffenbach TT
Debattinlägg

”Flytta Sveriges ambassad i Peking till Hongkong!”

”En konkret solidaritetshandling är att flytta Sveriges ambassad i Peking till Hongkong. Det skulle betyda oerhört mycket för demokratirörelsen och alla dess invånare”, skriver debattören.

Om debattören

Kurdo Baksi
Författare och journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nästan varje dag bevittnar vi Davids kamp mot Goliat genom tv-rutan. Modiga demonstranter i Hongkong mot totalitära kommunistledare i Peking.

Människor i Hongkong har outtröttligt manifesterat för demokrati, frihet, icke-partistyrt rättssytem och yttrande- och pressfriheten.

Och demonstranterna kräver bland annat att de hittills frihetsberövade demonstranterna släpps omedelbart, att en oberoende utredning av polisens våldsanvändning tillsätts, att demokratiska reformer med verklig fri rösträtt införs, (numera kan de endast rösta på Kinas kandidater) och att protesterna inte definieras ”upplopp” (kan ge tio års fängelse).

Kraven kan knappast anses vara ohemula, men det anser de styrande i Peking som tar till alla medel för att tysta ned invånarna i Hongkong.

De gigantiska demonstrationerna började med att Peking-lakejen och Hongkong-guvernören Carrie Lam lämnade in ett lagförslag som går ut på att utlämna misstänkta personer till Fastlands-Kina och ställas inför godtyckliga rättegångar.

Lagförslaget, som drogs tillbaka i onsdags, syftar inte till att överlämna mördare och tjuvar, utan alla Peking-kritiker i Hongkong.

Den kinesiske presidenten Xi Jinpings regim kan nämligen inte bokstavera till press- och yttrandefrihet eftersom Kina aldrig har haft någon.

Makthavarna i Kina har nämligen en annan definition av yttrandefrihet: Ingen kritik av makthavarna, Kinas Kommunistparti och de kinesiska myndigheterna. 1.4 miljarder kineser ska bara känna till en ”sanning” som levereras av de statliga medierna året runt.

I Sverige har vi en särskild anledning att bry oss när det gäller den föreslagna hemska utlämningslagen.

Vår svenske medborgare, Gui Minhai med bostad och förlagsverksamhet i Hongkong, kidnappades i oktober 2015 i Thailand.

Gui Minhai fördes så småningom till Kina där han tvingades läsa upp en falsk tv-bekännelse på bästa sändningstid. Han nekades försvarsadvokat, rättsprocess och familjebesök i fängelset.

Att Gui Minhai fängslades berodde utan tvekan på att han publicerat regimkritiska böcker på sitt förlag Mighty Current och sålt i sin bokhandel Causeway bay Books just i Hongkong.

Ingen i Hongkong vill gå samma öde till mötes som Gui Minhaii. Ändå har inte demonstationerna i Hongkong fått nämnvärt stöd av makthavarna i Sverige. Detta är oacceptabelt.

Sverige måste öppet visa solidaritet med demokratikämparna i Hongkong. Vi nöjer oss inte med några halvhjärtade uttalanden.

En konkret solidaritetshandling är att flytta Sveriges ambassad i Peking till Hongkong. Det skulle betyda oerhört mycket för demokratirörelsen och alla dess invånare.

En ambassadflytt skulle på sikt underlätta en hel del för invånarna i Hongkong som sedan i fjol måste åka till Sveriges ambassad i Peking eller generalkonsulatet i Shanghai för att ordna konsulära ärenden som visum.

Vi får inte glömma att många regimkritiker, inte minst journalister och kulturarbetare i Hongkong, kanske inom kort måste fly.

Vem av dessa av Peking förföljda människor vågar åka till Peking eller Shanghai för att få ett svenskt visum?

Är det inte vår skyldighet att ge stöd och kanske en fristad till dessa demokratikämpar som utsätts för allt mer brutalt polisvåld?

Kom igen, Sveriges regering, det är hög tid att Sverige återtar sin gamla roll som humanitär stormakt. Sverige brukar ställa sig på den svages sida.

Visa kurage!

Flytta Sveriges ambassad till Hongkong. Sverige har till exempel inte sin ambassad i Israels huvudstad Jerusalem, utan i Tel Aviv. Det finns alltså inga diplomatiska hinder.

Visa, handlingskraft!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.