Foto: Reuters

Studentbojkott i Hongkong efter upptrappat våld

Uppdaterad
Publicerad

De pro-demokratiska demonstrationerna i Hongkong fortsätter, och har närmast tilltagit i styrka. Samtidigt tar polisen till allt våldsammare metoder för att återställa ordningen och Peking varnar för att ”slutet är nära”.

Tidigt på måndagen, mitt under rusningstrafiken, ställde sig hundratals svartklädda demonstranter i dörröppningar till lokaltågen och orsakade stora störningar i hela tågnätet under morgonrusningen. Kravallutrustad polis använder hårdföra metoder för att stoppa manifestationerna, insatser som tidigare videofilmats och spridits vidare. Flera aktivister greps.

Bildar mänsklig kedja

Måndagen var även höstens första skoldag i Hongkong, och många trodde att situtationen då skulle återgå till det normala. Men i stället för skolbänken valde upp emot tiotusen ungdomar att i stället delta i demonstrationer, skriver South China Morning Post.

Vissa av dem bar gasmask, hjälm och skyddsglasögon. Andra var iklädda sina skoluniformer och bildade kedja utanför sina skolor, ropandes ”Frihet för Hongkong, demokrati nu!”

– Jag har kommit hit för att uppmana alla att fortsätta kämpa för Hongkong och visa att ingenting har återgått till det normala bara för att universiteten öppnar igen efter sommaruppehållet, säger en student som bara kallar sig ”Chan” till Reuters.

Bojkotten väntas pågå till tisdagen och därefter upprepas en dag varje vecka.

Varning från Fastlandskina

Aktivister har även  uppmanat stadens invånare att gå ut i generalstrejk under dagen, men det var få som hörsammade kallelsen. Affärer har varit öppna och människor har gått till sina jobb som vanligt.

Uppmaningen kommer efter en helg av våldsamma sammandrabbningar mellan aktivister och polis. I lördags använde polis tårgas, vattenkanoner och gummikulor samtidigt som aktivister bland annat kastade bensinbomber.

Sent på söndagen varnade Peking för att ”slutet kommer” för proteströrelsen, via en text som publicerades av den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet