Debattinlägg

Miljöpartiet: ”Det krävs en radikal omställning av samhället”

#Partirösten ·

I september går Sverige till val. SVT Opinion går bortom politiska utspel, infekterade debatter i specifika sakfrågor och lyfter blicken. I fokus står ideologi. Vilken roll spelar den för partierna? Och hur blir den relevant för väljarna?

I en exklusiv satsning får varje riksdagspartis partisekreterare svara på frågor om ideologisk grund.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind placerar in sitt parti på GAL-TAN-skalan och betonar samtidigt det unika med partiets ideologiska riktning.

– Den gröna ideologin har en helhetssyn. Den står för radikala förändringar av samhället. Det är långt dit, men vi måste ställa om till en hållbar värld steg för steg, säger Amanda Lind.

Statsvetaren ger väljarnas bild
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap med särskild inriktning mot valforskning. Han leder också valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet som undersöker de svenska väljarnas beteende.
 

Stämmer väljarnas bild av Miljöpartiets ideologi in på partiets egen syn?

Henrik Ekengren Oscarsson analyserar Amanda Linds svar och placerar in Miljöpartiet på GAL-TAN-skalan, där väljarna tycker att de ligger.

Ny politisk dimension
Den politiska vänster- högerskalan som handlar om fördelningspolitik har alltså fått ett komplement. Med begreppen GAL och TAN får den traditionella skalan ytterligare en dimension som väger in sociala och kulturella politiska värden.

GAL står för gröna, alternativa och libertära tankar medan TAN representerar traditionella, auktoritära och nationalistiska.

– Det finns invändningar även mot GAL-TAN-skalan, men den illustrerar mycket tydligare var skiljelinjerna i dagens politiska landskap går än den gamla vänster- högerskalan, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Miljöpartiet

Språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin
Partisekreterare Amanda Lind
Bildades 1981
Kom in i riksdagen 1988, åkte ut 1991 men kom sedan tillbaka 1994

Resultat riksdagsval:
2014 – 6,89 procent
Toppnotering: – 7,34 procent, 2010
 
Inför riksdagsvalet 2010 samarbetade Miljöpartiet med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Sedan riksdagsvalet 2014 sitter Miljöpartiet i regering tillsammans med Socialdemokraterna.

Källa: Miljöpartiet, Wikipedia

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.