Många blev förvånade när Centerpartiets besked kom under tisdagen, reaktionerna lät inte vänta på sig. Foto: TT

Så låter det efter Centerns ställningstagande

Centerpartiets beslutade att gå emot övriga Allianspartier och säga ja till regeringens lagförslag om unga ensamkommande. Nu spekuleras det kring om den migrationspolitiska splittringen kan innebära slutet för Alliansen. SVT Opinion har tittat närmare på reaktionerna som följt på beskedet.

Centerpartiet är visserligen kritiskt till regeringens lagförslag, som innebär att ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier – men valde ändå att stöda propositionen.

– De medmänskliga konsekvenserna kommer att bli alldeles för stora om vi stoppar det, sa partiledaren Annie Lööf i en kommentar efter beskedet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson skriver på Facebook om Centerpartiets stöd till regeringen:
”Beslutet är deras och ansvaret för konsekvenserna ligger hos dem.”
”En röst på Moderaterna är alltså inte en röst på Centerns migrationspolitik.”

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger till Dagens Nyheter att partiet anser att:
”Den grundläggande principen ska vara att ett nej är ett nej. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa individer som har riktiga asylskäl”.

Timbros Johan Ingerö menar att beslutet innebär en djup kris för Alliansen:
”Jag försöker rannsaka minnet här, men jag minns faktiskt inget tillfälle då en alliansledare varit så här skarp mot en annan. Det är ju bara att konstatera att detta är en av alliansens värsta kriser, kanske den värsta”, skriver Ingerö och syftar på Ulf Kristerssons uttalande.

SVT:s Mats Knutson pratar i sin tur om en avgrundsdjup splittring.
”Centerpartiets besked om ensamkommande bekräftar bilden av en avgrundsdjup splittring inom Alliansen i en av valrörelsens viktigaste frågor, migrationspolitiken.”

TV4:as politiske kommentator, Ulf Kristoffersson,skriver:
”Centerpartiet säger efter lång vånda ja till ett lagförslag som de själva tycker är ”riktigt dåligt” och som bara är en tillfällig lösning. Och priset är högt: Alliansen är nu djupt splittrad i en av de viktigaste frågorna inför valet.”
 

”Sviker sina Allianskamrater”

I en ledartext i Svenska Dagbladet skriver Per Gudmundsson om Centerpartiets gränslösa svek.
”Lagrådet har riktat sällsynt skarp kritik. ’Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas’, hette det. Men inte heller det bekommer tydligen Annie Lööfs Centerparti.”

”I Centerns Sverige finns nämligen inga gränser. Allra minst för principlösheten”, skriver Gudmundsson vidare.

Den moderata riksdagskandidaten Ann Heberlein skriver på Twitter att Centerpartiets budskap till världen är att den som skriker högst får som han vill.

”Alla som någon gång haft en trotsig treåring vet att det är en destruktiv strategi.”

En annan som upprörs av Centerpartiets besked är artisten Richard Herrey, som även han kandiderar till riksdagen för Moderaterna:
Många borgerliga väljare är med rätta förargade idag. Centerpartiet sviker sina Allianskamrater i ännu en fråga. Vill C inte ha kvar Alliansen? Kan övriga i Alliansen lita på C?”


”Ett naivt och populistiskt parti”

Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD, menar att Centerpartiets besked inte är oväntat, men anmärkningsvärt.

– Centerpartiet är ett naivt och populistiskt parti som låter känslor gå före lag och rätt. Ska man säga något positivt, så är det att det nu är uppenbart att Alliansen inte längre existerar, säger Bieler.

Partiledare Jimmie Åkesson (SD) anser att Ulf Kristersson (M) måste agera.

– Det enda rimliga är att Moderaterna väljer att lämna alliansen efter ett sådant här besked, säger Åkesson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kallar Centerpartiets beslut för märkligt och omoraliskt.

– Det är märkligt att man låter de som fått avslag stanna framför att möjliggöra återförening för familjer. Beslutet är omoraliskt och godtyckligt. Det här kan låta som att det är en amnesti, men det är ett falskt löfte. Chansen att de här personerna ska klara skolan och få jobb är inte stor och de kommer då inte få stanna permanent. Vi vill värna asylrätten och låta de som har skyddsbehov stanna, inte de som fått avslag i tre instanser.


”Amnesti vore bättre”

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) berömmer Centerpartiets ställningstagande. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt likaså.
”All heder åt Centerpartiet står upp för de tusentals ungdomar som drabbats av orimligt långa handläggningstider!”, skriver Lövin.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller med Annie Lööf om att lagförslaget har sina brister.
”Förslaget har stora brister, en amnesti vore bättre, men det kommer att ge många unga möjligheten att studera och arbeta istället för att hamna på gatan. Vänsterpartiet kommer att rösta för förslaget”, skriver Sjöstedt.


Blocköverskridande regering lockar C-väljare

Varannan C-väljare vill se en blocköverskridande regering efter valet, enligt en SOM-rapport som Svenska Dagbladet har tagit del av. Enligt samma mätning vill 30 procent ha en ren alliansregering. 

”C har just beslutat att släppa igenom regeringens förslag att ge ensamkommande ny chans att stanna i Sverige. Det kommer att öka spänningen i den borgerliga alliansen, men samtidigt minska den i Centerpartiet”, skriver Dagens Nyheters politiska kommentator Ewa Stenberg.

Stenberg skriver också i en analys att migrationspolitiken kan komma att spränga Alliansen:
”Den är alliansens motsvarighet till vad kärnkraften var för de borgerliga i slutet av 1970-talet.”


 

Fotnot: I och med lagförslaget hoppas regeringen att omkring 9 000 unga ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer