”Polisen måste följa lagen om hets mot folkgrupp, och inte tillåta nazistisk organisering”, skriver Sandra Ehne och Frank Berglund vid RFSL. Foto: Lise Åserud/TT/RFSL
Debattinlägg

RFSL: ”Låt inte NMR demonstrera på våra gator”

”Det är vi som inte kommer att få vara oss själva, få bilda familj eller vara trygga i vårt eget Sverige. Och vi är många. Den som släpper in NMR och SD ytterligare begår ett oförlåtligt svek”, skriver Sandra Ehne och Frank Berglund vid RFSL.

Om debattörerna

Sandra Ehne
Förbundsordförande RFSL
Frank Berglund
Förbundsordförande RFSL Ungdom

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Förvaltningsrätten har avslagit RFSL:s överklagan om NMR:s polistillstånd att stå på Södertorg. Anledningen är att RFSL inte anses vara part i målet och därför inte har rätt att överklaga.

Vi kommer att överklaga till Kammarrätten, men räknar inte med ett beslut innan Almedalen är över. Det betyder att MMR har rätt att stå med polisbeskydd utanför de lokaler där RFSL och andra har sin verksamhet hela veckan.

För andra året i rad kapar debatten om NMR hela det mångfaldiga och demokratiska samtal som Almedalen är till för att vara.

Istället för att flytta fram positionerna i HBTQ-politiken står vi här och försvarar vår existens i en strid som vi var övertygade om att historien vunnit åt oss.

Men så är inte fallet. Nazister hotar oss på gatan och ett parti som vill dela in människor i bättre och sämre tycks gå mot ett strålande valresultat. Det är inte första gången yttrandefrihet och fria val använts som väg till inflytande av aktörer som vill montera ner detsamma.

Vårt liberala och fria samhälle bygger bland annat på idén om alla människors lika värde och skydd för minoriteter. Vi behöver uppenbarligen prata om vikten av att inte låta NMR demonstrera på våra gator, och påminna om att NMR:s existens normaliseras i och med att Sverigedemokraterna har en allt mer etablerad position. Nazister står på våra gator och torg samtidigt som rasister sitter i riksdagen och uppmuntrar dem.

Det är våra liv som ifrågasätts. Det är vi som inte kommer att få vara oss själva, få bilda familj eller vara trygga i vårt eget Sverige. Och vi är många.

Den som släpper in NMR och SD ytterligare begår ett oförlåtligt svek, mot alla oss som kämpar för mänskliga rättigheter och ett samhälle fritt från hat.

Vi kräver inte ett nytt typ av förbud. Vi kräver ingen ändring av grundlagen. Det vi kräver är att de organisationer och aktörer som bygger sin verksamhet på olagliga handlingar, ska förhindras. Hets mot folkgrupp är redan olagligt.

Vi vill inte förhindra extrem organisering. Vi vill snarare stå upp för allas rätt att organisera sig! Men vi vill att den som bryter mot existerande lagstiftning, som hets mot folkgrupp, lagförs och hindras att upprepa sitt brott.

Vi trodde att vi skulle debattera könstillhörighetslagen den här sommaren. Den som äntligen, bland annat, ger alla en enkel väg till att få rätt personuppgifter i passet. Vi trodde att vi under Almedalen skulle pusha för att nästa riksdag måste få igenom en av vår tids viktigaste politiska reformer för individens rätt att bestämma över sitt liv.

Vi måste hoppas på att vi kommer få se den klubbas igenom i höst trots att vårt påverkansarbete har begränsats. Istället för att prata med dig och andra om varför det är så viktigt, står en av oss i Visby, tätt omgiven av poliser och nazister, medan den andre är hemma på kontoret, för rädd för att delta fysiskt på en demokratisk mötesplats mitt i sommarsverige. Skäms Sverige. Vi kan bättre.

Polisen har ett val: de kan välja att säga nej till nazisterna och ja till vår trygghet.

Du har också ett val: du kan välja att inte släppa in Sverigedemokraterna i riksdagen, utan istället rösta för mänskliga rättigheter.

Polisen måste följa lagen om hets mot folkgrupp, och inte tillåta nazistisk organisering. Släpp inte in SD i riksdagen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.