RFSL: Polisen normaliserar nazism

Publicerad

Södertorg ligger en bit bort från politikerveckan i Visby, men ändå har platsen blivit betydelsefull under årets sammankomst. Här kommer RFSL dela plats med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Nu riktar RFSL skarp kritik mot Polisen.

– Det är katastrofalt att Polisen ger sådana här tillstånd, när det är en våldsbejakande rörelse som förföljer oss. Vart vi än åker så kommer de med sina banderoller och skriker och hotar. De vill utrota oss. Det här tillståndet som de ger normaliserar nazismen och nazismens ideologi. En av anledningarna till att man ibland inte ger tillstånd är säkerhet, och vi anser att vår säkerhet står på spel. Vi önskar att polisen också skulle göra den analysen, säger Deidre Palacios, vice ordförande för RFSL.

I år nekades Nordiska motståndsrörelsen att hyra mark av Region Gotland under Almedalsveckan. Men NMR har ändå fått tillstånd av Polisen att sätta upp ett bokbord på Södertorg.

Polisen menar att man följer rådande lagstiftning.

I klippet ovan intervjuas Deidre Palacios samt volontären Pernilla Glaser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturen i Almedalen 2018

Mer i ämnet