AKB och Annie Lööf, 19 jan.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra och centerledaren Annie Lööf. Foto: TT
Debattinlägg

”Kinberg Batras utspel – symbolpolitik av sämsta slag”

Opinion ·

”Anna Kinberg Batras utspel kan möjligen stärka hennes ställning internt. Men det försvagar kraftigt sammanhållningen i Alliansen. Liberalerna och Centerpartiet har varit mycket tydliga med att inte sätta sig i en regering som är beroende av aktivt stöd för Sverigedemokraterna”, skriver Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Om debattören

Ulf Bjereld
Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande Socialdemokrater för tro och solidariet 

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I augusti 2016 beskrev moderatledaren Anna Kinberg Batra i SVT Agenda Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti.

I dag bjuder hon i stället in dem till att bli stödparti till en borgerlig minoritetsregering.

Det är svårt att se utspelet på annat sätt än som ett uttryck för en krisartad stämning inom Moderaterna. Partiet skvalpar i opinionen och Anna Kinberg Batra är utsatt för en mycket stark press att ”göra något” för att bryta det politiska dödläget.

Det finns en högermajoritet i Sveriges riksdag, ändå tillåts en rödgrön minoritet att regera. Självklart skapar ett sådant läge frustration, inte minst inom Moderaterna.

Anna Kinberg Batras utspel kan möjligen stärka hennes ställning internt. Men det försvagar kraftigt sammanhållningen i Alliansen. Liberalerna och Centerpartiet har varit mycket tydliga med att inte sätta sig i en regering som är beroende av aktivt stöd för Sverigedemokraterna.

De har också varit mycket tydliga med att de inte ser det som konstruktivt att lägga några fler gemensamma alliansbudgetar innan valet 2018.

I sin pressträff i dag på förmiddagen var Annie Lööf också mycket klar i att hon inte ställer sig bakom Anna Kinberg Batras utspel.

Annie Lööf uppvisade också viss irritation över att hon informerats om Anna Kinberg Batras utspel via SMS så sent som i går kväll. Alliansen är nu mer splittrad i regeringsfrågan än vad den tidigare någonsin har varit.

Därför blir Anna Kinberg Batras utspel också en symbolpolitik av sämsta slag. Alla vet att Alliansen inte är redo att regera.

Ändå hotar Anna Kinberg Batra – i en tid när Donald Trump tar över som president i USA, Storbritannien vill lämna EU och Ryssland flyttar fram sina positioner i vårt närområde – med att kasta ut landet i en regeringskris.

Man kan tycka mycket om detta – särskilt statsmannaaktigt är det inte.

Frågan är hur stor skada hennes utspel åsamkat Alliansen. Framtiden lär utvisa.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.