Foto: SVT

Mats Knutson: Tveksamt om Batra får med sig Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson säger att det är mycket tveksamt om Anna Kinberg Batra kan få med sig övriga Allianspartier på att lägga fram en egen budget och kanske också fälla regeringen.

– Beskedet är en fundamental förändring i Moderaternas syn på hur man ska utnyttja makten och majoriteten i riksdagen. Man vill slutgiltigt begrava decemberöverenskommelsen, som visserligen har spruckit men ändå haft ett stort inflytande på partiernas agerande, säger Mats Knutson och fortsätter:

– Nu säger Kinberg Batra att man ska utnyttja Sverigedemokraterna för att bedriva sin politik i riksdagen och ytterst för att fälla regeringen, även om det skulle kunna utlösa en regeringskris.

Riskerar skapa splittring i Alliansen

Vad riskerar hon med det här utspelet?

– Hon riskerar att skapa en mycket djup splittring inom Alliansen. Hon säger att hon har talat med de andra partiledarna inom Alliansen men hon vill inte berätta hur de har reagerat. Det får vi förstås veta under dagen.

Men varför gör hon det om hon inte har hela Alliansen med sig?

– Dels tror jag det handlar om att hon är pressad internt i sitt parti. Opinionssiffrorna har inte gått upp på det sätt som man har trott och hon har fått kritik för att inte använda den majoritet som finns i riksdagen för att stoppa förslag från S och MP och driva igenom borgerliga förslag. Med det här så skulle hon faktiskt kunna göra det.

Hur säker kan hon vara på att ha SD med sig på det här?

– Jimmie Åkesson har sagt vid flera tillfällen att han är beredd att stödja en alliansbudget och stödja Anna Kinberg Batra mot regeringen. Det finns ett antal konkreta förslag där vi mycket väl kan få se ett gemensamt agerande, till exempel propositionen om vinster i välfärden som snart ska presenteras i riksdagen – den kan oppositionen fälla, säger Mats Knutson och fortsätter:

Budgeten den avgörande punkten

– Men den avgörande punkten är höstens budget. Där har det varit en inofficiell linje från de borgerliga att inte göra en gemensam reservation för att inte riskera hamna i ett läge där man får SD på sin sida och fäller regeringens budget. Men nu vill Anna Kinberg Batra bryta mot den tidigare linjen. Nu ska man försöka utnyttja majoriteten i riksdagen.

Spelar hon högt?

– Hon spelar mycket högt. Hon kan lyckas med det, men hon löper också risk att det här skadar samarbetet i Alliansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet