Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: TT

Jimmie Åkesson om Moderaternas utspel: ”Det är positivt”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill fälla regeringen redan före 2018 – och man är beredd att göra det med stöd av Sverigedemokraterna.
– Det är positivt att man efter mer än halva mandatperioden äntligen har insett att man vill införa sin egen politik, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Moderaternas öppning att fälla Löfvens regering så snart som möjligt slog ner som en bomb när den presenterades av Anna Kinberg Batra i dag.

Centerpartiets Annie Lööf meddelade tämligen omgående att något samarbete med SD inte var aktuellt. Ett besked som Jimmie Åkesson ställer sig frågande till:

– Då kan man ju fråga sig om det överhuvudtaget finns någon borgerlig allians längre, om man inte är överens om det mest grundläggande om hur landet ska styras, säger Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Vad kommer det innebära efter nästa val?

– Min spådom är fortfarande att Alliansen inte är något självklart regeringsalternativ efter nästa val. Det är mycket tänkbart att Anna Kinberg Batra kan bilda en ren Moderatregering eller att man till och med söker stöd hos oss tillsammans med till exempel KD som har samma inställning som Kinberg Batra, säger han.

Kan inte vara säkra på SD-stöd

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, meddelar att partiets hårda inställning till den sittande regeringen är robust:

– Våra väljare är besvikna på den här regeringen, så jag upplever att vi har ett långtgående mandat för att sätta stopp för dem, säger han till SVT Nyheter.

Om Alliansen lägger en gemensam budget – kan de då vara säkra på ert stöd?

– Absolut inte, det beror på vad den innehåller. Är den påtagligt bättre än den budget som regeringen presenterar för oss på centrala områden, så har den stor sannolikhet att få vårt stöd, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet