Hanna Wigh, till höger, samt partiledare Jimmie Åkesson (SD) och Paula Bieler (SD), migrations- och jämställdhetspolitisk talesperson. Foto: JOHAN NILSSON/TT/LEIF R JANSSON/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)Debattinlägg

Wigh: Jag var med och sopade otaliga ofredanden under mattan

Publicerad
”Kan vi acceptera ett parti som utan att tveka slänger offer och vittnen under bussen för att skydda sina likasinnade gubbvänner i sitt gubbvälde?” skriver debattören.

Om debattören

Hanna Wigh
tidigare riksdagsledamot (SD)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Kvinnor. Kvinnan, mina tankar går till Kvinnan.

En höjdare tar några drinkar och lägger händerna på en kvinnas bröst. Senare ska detta refereras till som ”en trevlig kväll”.

Kvinnan fick dock panik, har hon själv uttryckt efteråt.

Jag lyssnar på nyheterna där Jimmie Åkesson (SD) berättar om hur partiet tillbringat hela helgen tillsammans med Kvinnan och lyssnat på henne. Hon har till och med fått en ursäkt nu.

Allt är frid och fröjd igen, med andra ord.

Endast i ett parti som hyser ett djupt rotat kvinnoförakt kan detta förfaringssätt te sig normalt och acceptabelt.

Mitt hjärta värker för Kvinnan. Tyvärr är anklagelserna mot Lundgren (SD) långt ifrån en isolerad händelse.

Länge var jag själv en del av Sverigedemokraterna och i mitt uppdrag som partistyrelseledamot fick jag gång på gång vetskap om potentiella skandaler som puttrade under ytan, redo att smutsa ner partiets fasad.

Om det gick så långt att något sipprade ut i offentligheten var jag snabbt framme för att släta över och göra mitt bästa för att minimera skadorna.

Att det var kvinnor, flickor, tjejer av kött och blod som utstått trauma jag därmed trampade ner och förminskade föresvävade mig aldrig.

Vi pratade givetvis sinsemellan om det som hände och försökte trösta så gott det gick när det behövdes.

De gånger det ändå gick så långt att partiet inte kunde skydda förövaren helt från exponering gick PR-maskineriet in.

När livet ger dig citroner gör du lemonad. Vi kunde därmed lansera oss som det parti som tar krafttag mot icke önskvärt sexuellt beteende och som resolut sparkade ut sådana individer.

I själva verket blir männen oftast bara omplacerade på en mindre exponerad plats.

Jag har många gånger tänkt att det nog var ödets mörka ironi att jag själv skulle råka riktigt illa ut efter åratal av återkommande vardagliga ofredanden i partiets tjänst.

Att jag skulle få uppleva ensamheten och därefter smutskastningen.

Det är oerhört svårt att försöka förklara Sverigedemokraterna för en utomstående. Men kan vi acceptera att ett parti som övervägs som regeringsalternativ är emot det öppna demokratiska Sverige vi känner?

Kan vi acceptera ett parti som utan att tveka slänger offer och vittnen under bussen för att skydda sina likasinnade gubbvänner i sitt gubbvälde?

Fotnot. Sverigedemokraterna har avböjt replik på debattinlägget.

Hanna Wigh

Visa

Riksdagsledamot Hanna Wigh lämnade Sverigedemokraterna i september 2017. Detta i protest mot hur sexuella övergrepp och ekonomiska oegentligheter hanteras i partiet. Hon säger själv att hon utsattes för övergrepp på SD:s partikansli av en högt uppsatt riksdagskollega. 
”Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv”, har hon sagt till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.