Hanna Wigh uppger att hon utsattes för trakasserier och övergrepp och lämnar nu Sverigedemokraterna. Foto: TT

Lämnar SD – uppges ha utsatts för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Hanna Wigh lämnar partiet. Detta i protest mot hur sexuella övergrepp och ekonomiska oegentligheter hanteras i partiet. Hon säger själv att hon utsattes för övergrepp på SD:s partikansli av en högt uppsatt riksdagskollega.
– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, säger hon till SVT.

Hanna Wigh berättar i TV4:s Kalla Fakta att hon för två år sedan utsattes för sexuella övergrepp av riksdagskollegan och hur hon bemöttes av smutskastning när hon förväntade sig stöd från partiet.

Enligt henne var det som bestraffning för att ha larmat om förskingring ur Skaraborgs distriktskassa.

– Han höll en hand runt min hals och tog den andra innanför mina byxor och tryckte upp ett finger i mitt underliv, säger hon till SVT. 

Riksdagskollegan som utsatte henne för övergreppen ringde också och skällde ut henne.

– Han sade att jag var en psyksjuk jävla galning som inte kan sköta mitt jobb. Då slutade jag att prata och mådde jättedåligt, säger hon i programmet.

Hanna Wigh sökte bland annat upp partisekreteraren och berättade om övergreppet men ingenting hände.

Vad sa partisekreteraren?  

– Han bytte ämne. Jag upplevde att han inte ville ha det samtalet. Det är så Sverigedemokraterna fungerar. När någonting händer så är det en persons handling, men det är ju hur partiledningen väljer att agera som definierar partiet.  

Flera kvinnor utsatta

Den före detta biträdande säkerhetschefen inom SD, Per Vegelow, säger till Kalla Fakta att riksdagsmannen utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier.

– Han har immunitet. Honom kommer man inte att komma åt.

Ytterligare ett tiotal sverigedemokrater som Kalla fakta intervjuat vittnar om en partikultur där visselblåsare blir smutskastade, trakasserade eller uteslutna ur partiet.

Ytterligare en kvinna, Maddelen Larsson som representerat Sverigedemokraterna i Falköpings kommunfullmäktige, lämnar partiet.

Även hon uppger för tv-programmet att hon utsatts för sexuella trakasserier i samband med att hon tillsammans med Wigh larmade om den misstänkta förskingringen från Skaraborgs distriktskassa.

– Det är som att vara med i ett kriminellt gäng. Man lämnar det inte ostraffat, säger Larsson.

Blir politisk vilde

Nu hoppar Wigh av Sverigedemokraterna, efter tre år som riksdagsledamot för partiet och som tidigare distriktsordförande i SD Skaraborg 2011-2015.

– Det är ingenting man gör lätt. För hela livet hängs upp på Sverigedemokraterna, berättar hon.

Hon kommer att sitta kvar i riksdagen som så kallad politisk vilde.

– Jag kommer att behålla mina uppdrag och förhoppningen är att få möta Sverigedemokraterna i debatt framöver.

Hanna Wigh är den tredje kvinnan i Sverigedemokraterna som lämnar partiets riksdagsgrupp för att bli politisk vilde under denna mandatperiod. De två andra är Anna Hagwall och Margareta Larsson.

SD: Inte hört talas om anklagelserna

SD:s presschef Henrik Vinge säger att partiet inte haft kännedom om det påstådda övergreppet på Wigh.

 – Det låter otroligt allvarligt. Vi fick inte veta varken vem som ska ha utfört övergreppet eller vem som ska ha blivit utsatt. Vi fick bara höra att det skulle ha skett. Det vi gjorde då är att vi försökte reda ut det. Vi försökte ta kontakt med olika personer som skulle kunna känna till det, som jobbar i riksdagsgruppen som har med tjänstemän eller riksdagsledamöter att göra. Men ingen kunde ge oss något svar, säger han till Expressen.

Samtidigt menar Hanna Wigh på att det finns en tystnadskultur inom partiet.

– Under åren har jag sett och hört en hel del och varit del av tystnadskulturen. Jag har själv bidragit då jag tröstade en tjej som blev utsatt för ett våldtäktsförsök av en partikamrat. Det är ett ganska högt pris med självrespekt man betalar för att få vara en del av klicken i SD som sitter i partistyrelsen och hade en fin framtid inom SD. Men jag har en dotter och det finns ganska många flickor jag har sett farit illa, och någonstans måste jag välja vilken person jag är.  

SVT Nyheter har sökt Henrik Vinge för en kommentar.

LÄS MER: Åkessons svärmor tillbaka i riksdagen

LÄS MER: SD utesluter Hagwall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledamot anklagas för sexbrott

Mer i ämnet