Älg chili con carne

Älg chili con carne

Publicerat:

Älg är ett magert kött som innehåller väldigt lite fett. Jag brukar därför ”berika” köttet på olika sätt bl.a. genom att använda grädde i själva rätten. Du kan också tillsätta någon form av ister eller fett från gris eller nöt. I detta recept steker jag köttet i mycket smör så att jag får fram fettet som lyfter smakerna på älgköttet. Jag använder här torr mald chipotle men du kan ersätta den med till exempel chipotlepasta eller torkad hel chipotle som man krossar själv. Tänk på att pulvrets smaker snabbt domnar bort, så har du en gammal burk så får du köra i lite mer chipotle för att få mer smak.

Ingredienser

4 portioner

  • 400 g
    älgfärs
  • 1 st
    medelstor gul lök
  • 1-2 st
    vitlöksklyftor
  • 4 msk
    skirat smör eller matfett att steka i
  • 6 st
    pimentos de padron, går att ersätta med 1st grön paprika
  • 400 g
    krossade tomater
  • 1 msk
    tomatpuré
  • 1 msk
    oxfond, koncentrerad
  • 1 tsk
    farinsocker
  • 2 dl
    utblandad svartvinbärssaft
  • 2 krm
    chipotle
  • 1 kruk(or)
    hackad koriander, kan ersättas med persilja eller timjan
  • 1 tsk
    oregano
  • 1 burk(ar)
    Svarta bönor
  • 2 krm
    salt
  • 1 krm
    tellicherry svartpeppar, mald
  • 4 msk
    smetana eller gräddfil

Serveringsförslag

  • färskt bröd, kokt ris, potatis eller var för inte bulgur eller matvete. 

Så lagar du