Alkoholfri äggtoddy-cocktail med kanel och vanilj

Alkoholfri äggtoddymed skum i vita kaffekoppar.

Publicerat:

En varmkrämig Tom och Jerry-cocktail är en klassisk amerikansk juldryck med anor. En traditionell Tom & Jerry görs med rom, men i den här alkoholfria versionen kommer hettan från tabascon. Recept av Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Ingredienser

4portioner

  • 3st
    ägg, separerade till vitor och gulor
  • 1tsk
    citronsaft
  • 1dl
    fint strösocker
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 1tsk
    kanel
  • 0,5tsk
    kardemumma
  • 0,5tsk
    muskot (garnityr)
  • 0,5tsk
    tabasco (istället för rom)
  • 8dl
    mjölk

Så lagar du

1. Separera äggvitorna från äggulorna.

2. Vispa äggvitor med citrondropparna till ett hårt skum.

3. Vispa äggulor i en annan skål och blanda i sockret och kryddorna.

4. Vänd ner äggvitorna i smeten.

5. Täck över och spara din drinkbas i kylen tills drinken ska blandas.

 

Blanda drinken
1. Hetta upp mjölken i en kastrull.

2. Lägg två matskedar smet i varje kopp.

3. Slå i några droppar tabasco i varje mugg.

5. Fyll upp med het mjölk och rör om.

6. Toppa med malen muskotnöt.


Kuriosa:
Drinken är uppfunnen av den brittiske journalisten och författaren Pierce Egan, och refererar till huvudkaraktärerna i hans bok ”Life in London, or The Day and Night Scenes of Jerry Hawthorn and his Elegant Friend Corinthian Tom” från 1821.

Drinken blandas enligt originalrecept med rom och är en omåttligt populär drink kring juletid i USA. Disney’s seriefigurer Tom och Jerry från 1940-talet är döpta efter inspiration av drinken.

Dela det här receptet med dina vänner!